FX Weekly – Minder hoop

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Safe-haven-valuta’s in trek. EUR/USD weer dichtbij het niveau van 1,10. Het Britse pond houdt goed stand. De Nieuw-Zeelandse dollar doet het beter dan de Australische dollar.

191115-FX-Weekly-1.pdf (206 KB)
Download

Safe-haven-valuta’s in trek

Deze week is de hoop op een handelsovereenkomst tussen de VS en China weer afgenomen. Dit heeft het beleggerssentiment geen goed gedaan. Daarnaast waren de Chinese macro-economische cijfers zwakker dan verwacht en dit had ook zijn weerslag op het beleggerssentiment. Hierdoor stegen safe-haven-valuta’s zoals de Japanse yen, de Zwitserse frank en in mindere mate de Amerikaanse dollar. USD/CNY steeg weer boven het niveau van 7,0. Dit is een reflectie van het uitblijven van een handelsdeal.

EUR/USD weer tijdelijk onder 1,10

De euro lag onder druk omdat het sentiment verslechterde. EUR/USD dook tijdelijk weer onder het niveau van 1,10 en EUR/CHF weer onder het niveau van 1,09. De macro-economische cijfers in de eurozone lijken zich te stabiliseren en dat zou de euro iets steun moeten geven. De Amerikaanse macro-economische cijfers lieten geen negatieve verrassingen zien. Hierdoor deed de dollar het ook relatief goed. Onze VS-econoom verwacht een verzwakking van de economie en dat als gevolg hiervan de Fed de rente opnieuw zal verlagen. We verwachten dat de ECB en de Fed pas begin volgend jaar de beleidsrente verder zullen verlagen. Volgende week worden de notulen van de Fed gepubliceerd en zullen diverse ECB-functionarissen, waaronder ECB-president Lagarde, in het openbaar spreken. Als de Amerikaanse macro-economische cijfers richting het einde van dit jaar zwakker zijn dan verwacht, zou de opmars van de dollar tot stilstand moeten komen en de dollar zelfs moeten dalen. We handhaven onze eindejaarsprognose voor EUR/USD op 1,12.

Het Britse pond houdt goed stand

Het Britse pond deed het deze week relatief goed. Het pond steeg ten opzichte van de euro en de dollar. Dit ondanks zwakkere macro-economische cijfers van het VK. De laatste opiniepeilingen laten zien dat de steun voor de kleine partijen afneemt en die voor de grote partijen toeneemt. Dit zou geïnterpreteerd kunnen worden als minder onzekerheid over de verkiezingsuitslag op 12 december. Beleggers hebben nog steeds aanzienlijke posities die profiteren van een zwakker pond. Het lijkt erop dat de beleggers zich meer en meer realiseren dat de kans op een brexit-zonder-overeenkomst nu heel klein is. Dus dan is er weinig reden om negatief te zijn over het pond.

Nieuw-Zeelandse dollar doet het beter dan de Australische dollar

Deze week deed de Nieuw-Zeelandse dollar het beduidend beter dan de Australische dollar. Onzekerheid over een mogelijke handelsovereenkomst tussen de VS en China, zwakkere Chinese macro-economische cijfers en een zwak banenrapport waren de belangrijkste redenen waarom de Australische dollar daalde. Men is nu negatiever over de vooruitzichten voor de Australische economie en beleggers verwachten dat de centrale bank de rente verder zal verlagen. Het plaatje voor de Nieuw-Zeelandse dollar is niet veel positiever, maar de centrale bank verlaagde deze week de rente niet (was wel verwacht). Hierdoor steeg de munt. De Nieuw-Zeelandse dollar is ook minder gevoelig voor ontwikkelingen in China dan de Australische dollar.