FX Weekly – Dollar herstelt weer

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Inkoopmanagersindex van dienstensector steunt de dollar. Handelsspanningen zijn afgenomen; de dollar doet er zijn voordeel mee.

191107-FX-Weekly.pdf (189 KB)
Download

Inkoopmanagersindex van dienstensector steunt de dollar

De neerwaartse druk op de Amerikaanse dollar is voorlopig afgenomen en de dollar-index is weer boven het niveau gestegen van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. De maand november is positief begonnen voor de dollar. Hiervoor zijn twee redenen aan te voeren. Ten eerste was de Amerikaanse inkoopmanagersindex van de dienstensector hoger dan verwacht. Hierdoor zijn beleggers nu wat optimistischer dat de Amerikaanse economie het relatief goed blijft doen. Dit gaf steun aan de dollar.

Handelsspanningen zijn afgenomen; de dollar doet er zijn voordeel mee

Ten tweede profiteerde de dollar van het feit dat de handelsspanningen tussen de VS en China zijn afgenomen. Volgens de laatste berichtgeving zou een overeenkomst binnen handbereik zijn. De beleggers zijn hier al ruim op vooruit gelopen. De Chinese yuan is aanzienlijk hersteld en USD/CNY is nu onder het niveau van 7,0. Deze beweging geeft aan dat de beleggers optimistisch zijn dat de VS en China tot een handelsakkoord gaan komen. Wij zijn iets voorzichtiger. We verwachten een bestand, maar ook dat de onzekerheid blijft aanhouden.

De vraag is waarom dit de dollar steun heeft gegeven. Beleggers lijken de dollar te mijden als de handelsspanningen toenemen, de Amerikaanse macro-economische cijfers slechter zijn dan verwacht en de Fed meer verruimingsgezind klinkt. In de huidige situatie was de inkoopmanagersindex van de dienstensector beter dan verwacht, lijkt de Fed minder verruimingsgezind dan gedacht en lijken de handelsspanningen af te nemen. In het kort komt het erop neer dat de dollar zich opnieuw gedraagt als een cyclische munt en niet als een safe-haven-munt.

De vraag is: zal de dollar verder stijgen? We denken dat dit onwaarschijnlijk is, omdat er veel tegengestelde factoren zijn die de belangrijkste valuta’s binnen een krappe bandbreedte houden. Daarnaast blijft de dollar relatief duur en verwacht onze VS-econoom dat de economie van de VS zal verzwakken. Kortom we verwachten geen sterke stijging van de dollar, we verwachten zelfs een daling.