Headlines | Schade Nederlandse export door hogere importtarieven VS beperkt

door: Nadia Menkveld

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft de Verenigde Staten (VS) toestemming gegeven om voor 7,5 miljard dollar aan importgoederen uit de Europese Unie (EU) extra te belasten. De toestemming is het gevolg van de schade die de VS heeft opgelopen door de onrechtmatige staatssteun van de EU aan vliegtuigbouwer Airbus. De lijst van goederen die de VS extra gaat belasten is lang, maar zal met name de export van zuivelproducten, zoals boter en kaas en varkensvlees raken.

Insight:

De lijst omvat zo’n 160 producten die onderhevig zijn aan hogere importtarieven. Veel van deze producten zoals wijn en olijven worden niet of nauwelijks geproduceerd in, of geëxporteerd vanuit Nederland. Zuivel en varkensvlees zijn daarentegen wel belangrijke Nederlandse exportproducten. In 2018 exporteerde Nederland wereldwijd voor 3,4 miljard euro aan kaas en voor 1,7 miljard euro aan varkensvlees. Slechts een klein deel daarvan gaat naar de VS. Nederlandse voedingsmiddelen vinden voornamelijk hun bestemming in andere EU-landen, zoals Duitsland, België of Frankrijk. Slechts twee procent van de totale Nederlandse voedselexport gaat naar de VS. Dit staat gelijk aan 1,1 miljard euro, waarvan ongeveer 14 miljoen euro varkensvlees en 78 miljoen euro kaas. Voor individuele bedrijven kunnen dit aanzienlijke bedragen zijn, maar toch zal de schade voor de meeste bedrijven meevallen. Zo hebben Nederlandse exporteurs van varkensvlees voldoende alternatieven voor hun export naar de VS. China heeft door de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in eigen land een groot tekort aan varkensvlees en is daarom aangewezen op import uit het buitenland. Door de importban op veel Amerikaanse producten is de vraag van China naar Europese goederen sowieso al gestegen. Voor exporteurs van kaas en boter ligt dit anders. De Nederlandse export naar de VS van deze producten is dit jaar flink gestegen. Als een hogere prijs leidt tot minder vraag vanuit de VS kan dit gevolgen hebben voor Nederlandse ondernemers. Toch valt ook hier de schade relatief mee, omdat zowel Goudse als Edammer kaas grotendeels van de Amerikaanse lijst zijn gehaald, waardoor de hogere importtarieven niet voor deze belangrijke exportkazen gelden.

Nederlandse ondernemers exporteren meer dan alleen kaas en varkensvlees naar de VS. Ook andere producten die op de lijst staan, worden door Nederlandse ondernemers aan de VS geleverd. Dit betreft onder meer diverse vruchten- en groentesappen en margarines. Echter, de belangrijkste Nederlandse exportproducten – bier en cacao – worden vooralsnog niet geraakt door hogere importtarieven.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie: