Geef woningbouw net zoveel aandacht als Formule 1

door: Madeline Buijs

Minister Bruins van Medische Zorg en Sport sprak zich onlangs in het tv-programma WNL op Zondag positief uit over de Formule 1-wedstrijd in Zandvoort volgend jaar en gaf aan er alles aan te doen om de race doorgang te laten vinden, ondanks de gevolgen van de stikstof-uitspraak. Hij sloot af met de woorden: “Heel Nederland kijkt ernaar uit en het zou fantastisch zijn als we ‘vroem’ horen op 3 mei volgend jaar.”

De Formule 1 is inmiddels het bekendste project dat onzeker is geworden door de stikstof-uitspraak. Gaat de race door of wordt het feest waar miljoenen mensen zich op verheugen ruw verstoord? Terecht dat er vragen over worden gesteld, want er moeten nog verschillende vergunningen worden aangevraagd en goedgekeurd, onder andere voor een nieuwe toegangsweg naar het terrein. Het is onzeker of deze vergunningen worden verleend, want het circuit van Zandvoort ligt in een stikstofgevoelig Natura2000-gebied.

Dezelfde inspanning waarmee het kabinet nu probeert om de Formule 1-wedstrijd door te laten gaan, zou ze moeten leveren om de woningbouw weer vlot te trekken. Ongeveer 10.000 woningbouwprojecten liggen op dit moment stil als gevolg van de stikstof-uitspraak. Het woningtekort wordt momenteel geschat op 294.000 woningen en zal zonder uitzicht op een oplossing alleen maar toenemen.

De urgentie op de woningmarkt is groot. Studenten wonen steeds vaker bij hun ouders, terwijl ze graag op zichzelf zouden wonen. Partners die gescheiden zijn, blijven bij elkaar wonen omdat een koopwoning te duur is en een huurwoning vanwege de lange wachtlijsten niet beschikbaar. Starters op de arbeidsmarkt wonen samen met huisgenoten terwijl ze graag alleen zouden wonen.

Dit zijn problemen die zich achter de voordeur afspelen en daarom niet zo zichtbaar zijn als een groot publieksevenement. Maar het maatschappelijke belang is een stuk groter. Als de woningbouw stil blijft liggen door de stikstofproblematiek, merken we dit over tientallen jaren nog. Ik hoop dan ook dat het kabinet de juiste prioriteiten stelt en eerst de woningmarkt een kickstart weet te geven voor het ‘vroem’ gaat roepen.

Deze column verscheen eerder in Cobouw op 3 oktober 2019