FX Weekly – Zwakkere cijfers drukken de dollar

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Aan het begin van de week steeg de dollar door optimisme over de staat van de Amerikaanse economie. Maar Amerikaanse macro-economische cijfers gooiden roet in het eten. De kans op meer renteverlagingen door de Fed is toegenomen en de dollar heeft daar hinder van ondervonden.

191003-FX-Weekly.pdf (190 KB)
Download

Na een goede start van de week geeft de dollar toch terrein prijs

Aan het begin van de week steeg de Amerikaanse dollar omdat beleggers optimistisch gestemd waren over de Amerikaanse economie. Deze week werden er veel cijfers gepubliceerd over de economie. Het optimisme werd snel gedempt doordat de inkoopmanagersindices van de verwerkende industrie verrassend een aanzienlijke daling lieten zien. Hierdoor werden beleggers onzeker en begonnen ze te vrezen dat het misschien niet zo goed gaat in de VS als ze hadden gedacht. Als gevolg hiervan hebben beleggers hun verwachtingen over de mogelijke renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank aangepast. De financiële markten prijzen nu een totale renteverlaging in van 37 basispunten voor het einde van dit jaar: dit was 25 basispunten. Wij waren al van mening dat de Fed in oktober en in december de rente met 25 basispunten zal verlagen. Dit is meer verruiming dan wat de financiële markten nu inprijzen.  De omslag in het sentiment over de Amerikaanse economie en de kans dat er mogelijke meer renteverlagingen zullen komen, hadden hun weerslag op de dollar. De dollar daalde ten opzichte van de yen en de euro; EUR/USD steeg weer boven 1,09 en USD/JPY daalde richting 107.

Het wispelturige gedrag van de dollar

Elke richting in EUR/USD op de iets langere termijn lijkt te ontbreken. Dit komt voornamelijk door de dollar. Door het wisselende karakter van de dollar krijgt de munt het ene moment steun als veilige-havenvaluta (veelvuldig de laatste tijd) en het andere moment reageert de dollar voornamelijk op verwachtingen over de economie (positief en negatief) en de renteverwachtingen. Om het verhaal nog ingewikkelder te maken, is er sinds kort een derde factor bijgekomen: de schaarste van dollar op de geldmarkt (de afgelopen weken). Zoals hierboven blijkt, werd de dollar deze week vooral gedreven door verwachtingen over de economie en renteverlagingen. Dat komt omdat er deze week veel belangrijke cijfers zijn en worden gepubliceerd. En volgende week staan de inflatiecijfers en de notulen van de Fed-vergadering op de agenda. Daarnaast zullen enkele Fed-vertegenwoordigers spreken. Het is waarschijnlijk dat de Amerikaanse cijfers de komende dagen in het middelpunt van de belangstelling blijven, tenzij er belangrijke ontwikkelingen zijn bij het handelsconflict tussen de VS en China of, voor wat voor reden dan ook, het sentiment op de financiële markten aanzienlijk verslechtert. In het laatste geval zal de daling van de dollar beperkt zijn, omdat veilige-havenvraag op een gegeven moment de dollar weer zal steunen. We handhaven onze eindejaarsprognose van 1,12 voor EUR/USD.