FX Weekly – Het borrelt onder de oppervlakte

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Er is al een tijdje een gebrek aan richting bij de meeste valutaparen. Maar het borrelt onder de oppervlakte. Dollar is relatief duur en andere valuta’s zijn relatief goedkoop. Het technische plaatje lijkt te veranderen. Beleggers zijn net-long in de dollar en net-short in de rest.

191031-FX-Weekly.pdf (208 KB)
Download

Gebrek aan richting bij de meeste valutaparen

Al een tijdje zijn de bewegingen bij een groot aantal belangrijke valutaparen relatief beperkt. Dit vertaalt zich in een krappere bandbreedte waarbinnen de valutaparen bewegen, en in een lagere volatiliteit op de valutaoptiemarkten. Een goed voorbeeld is EUR/USD. Het valutapaar beweegt amper, ondanks het feit dat de economische data anders waren dan verwacht, er ontwikkelingen zijn op het gebied van de handelsoorlog tussen de VS en China en de ECB en de Fed het monetair beleid hebben verruimd. Een uitzondering is het Britse pond dat continu reageert op nieuws over brexit. In de komende weken zullen de peilingen in aanloop naar de verkiezingen op 12 december waarschijnlijk de meeste invloed hebben op het Britse pond.

Maar het borrelt onder de oppervlakte

De vraag die nu rijst, is of er dan niets is dat deze valutaparen, zoals EUR/USD, in beweging kan zetten? We denken dat het wel degelijk borrelt onder de oppervlakte en dat er zich in de komende weken en maanden mogelijk meer beweging aan zal dienen op de valutamarkten. De volatiliteit op de valutaoptiemarkten is ontzettend laag. Dit is op zich geen reden om meer beweging te verwachten, maar wel om wat meer op je hoede te zijn. Recent zijn er signalen dat een aantal beleggers posities lijkt in te nemen om te profiteren van een hogere AUD/USD en hogere EUR/USD in de komende weken.

Dollar is relatief duur en andere valuta’s zijn relatief goedkoop

De Amerikaanse dollar is op een hoog niveau historisch gezien, terwijl de euro relatief goedkoop is ten opzichte van de dollar en de Zwitserse frank. De Australische en Nieuw-Zeelandse dollar zijn goedkoop ten opzichte van de dollar. Ook het Britse pond blijft goedkoop, historisch gezien. Dus per saldo zijn de dollar en de Zwitserse frank duur en het Britse pond, de euro en de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar goedkoop.

Het technisch plaatje lijkt te veranderen

Het technische plaatje lijkt te gaan draaien. Het tweehonderddaags voortschrijdend gemiddelde is een goede maatstaf voor de langere-termijntrend op de financiële markten. De Amerikaanse dollar is opnieuw onder dit niveau gedoken (dit is al een aantal keren gebeurd dit jaar) en dit zou het startschot kunnen zijn voor een grotere daling van de dollar. GBP/USD is nu boven het tweehonderddaags voortschrijdend gemiddelde en dit signaleert dat de vooruitzichten voor het pond nu beter zijn. Voor EUR/USD ligt dit niveau op 1,12; voor AUD/USD op 0,6957 en voor NZD/USD op 0,6595. Hoe meer valutaparen door deze niveaus gaan (dit betekent zwakte van de Amerikaanse dollar), hoe meer richting er zal komen op de valutamarkten.

Beleggers zijn net-long in de dollar en net-short in de rest

Beleggers zijn nog steeds net-short in het pond, de euro, de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar en ze zijn net-long in de dollar. De net-short posities in de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar zijn groot of zelfs extreem groot. Als de beleggers deze posities deels van de hand gaan doen, dan zullen de genoemde valuta’s stijgen en de Amerikaanse dollar dalen.

Alles bij elkaar genomen, neemt het risico op een verzwakking van de Amerikaanse dollar op korte termijn toe. De reactie van de dollar na het Fed-besluit op woensdagavond hint ook in deze richting. De Fed gaf aan dat ze de rente dit jaar niet meer zal verlagen. Dit was deels verwacht, terwijl de markt volgend jaar nog wel twee stapjes van 25 basispunten verlaging verwacht (wij hebben onze laatste renteverlaging van december 2019 naar het eerste kwartaal van 2020 verschoven). De dollar had moeten stijgen na dit besluit. Dat deed de munt ook, maar de stijging was zeer tijdelijk van aard. De dollar is nu zelfs lager dan voor het besluit. Deze reactie geeft aan dat beleggers moeite hebben om dollars te kopen op het huidige niveau. We handhaven onze eindejaarsprognose voor EUR/USD van 1,12.