FX Weekly – Brexitovereenkomst en nu?

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Verwachtingen over/en de actuele brexit-overeenkomst is voelbaar op de valutamarkten. Het Britse pond zal waarschijnlijk verder herstellen, net als de euro. Maar de Zwitserse frank behoort niet tot de munten die ervan profiteerden.

191017-FX-Weekly-1.pdf (190 KB)
Download

Brexitovereenkomst voelbaar op de valutamarkten

Het Britse pond was duidelijk de best renderende valuta deze week. In de achterliggende dagen namen de verwachtingen toe dat het VK en de EU tot een brexitovereenkomst zouden komen. Als gevolg van het optimisme steeg het pond omdat speculatieve net-short-posities in het pond, deels werden gesloten. De EU moet nog steeds met deze overeenkomst instemmen, hetgeen vandaag of morgen gebeurt op de EU-top. Daarna zal het Britse parlement zich zaterdag over de overeenkomst buigen. Ondanks het feit dat we verwachten dat deze overeenkomst niet door het Britse parlement komt, denken wij dat een brexit-zonder-overeenkomst nu onwaarschijnlijk is. Als er verkiezingen komen, zal de Conservatieve Partij haar eigen brexitovereenkomst promoten. Ook is er een kans dat de overeenkomst wél door het Britse parlement komt op de voorwaarde van de Labour Partij dat het volk in een referendum beslist over deze overeenkomst óf een Remain.

Wat zijn de nu de vooruitzichten van het pond? Die zijn veel positiever. Aangezien een brexit-zonder-overeenkomst onwaarschijnlijk is, zou het pond kunnen stijgen richting de niveaus voordat de valutamarkten de komst van Boris Johnson als premier gingen inprijzen. Dit houdt in dat GBP/USD weer richting de 1,32 zou kunnen stijgen en EUR/GBP zou kunnen dalen naar het cruciale steunniveau van 0,85 (hoger pond ten opzichte van het huidige niveau). Mocht de kans op een Remain toenemen dan zal het pond verder stijgen dan deze niveaus. In het kort komt het erop neer dat beleggers door zullen gaan met het sluiten van hun short-posities in het pond.

Wat zijn de gevolgen voor EUR/USD en EUR/CHF? De euro heeft lang hinder ondervonden van de brexitperikelen. Nu er opnieuw een overeenkomst is bereikt en de kans op een brexit-zonder-overeenkomst klein is, zijn ook de vooruitzichten voor de euro verbeterd. Vooralsnog handhaven we onze eindejaarsprognose van 1,12 in EUR/USD.

Voor de Zwitserse frank is de huidige situatie minder positief. Door de brexitovereenkomst is er minder vraag naar deze lokale veilige-havenmunt. De Zwitserse centrale bank zal waarschijnlijk opgelucht ademhalen dat de opwaartse druk op de frank nu is afgenomen.