De kat uit de cacaoboom kijken

door: Casper Burgering

‘Buy the rumour, sell the fact’. Dit is wat zich afgelopen september rond de cacaoprijs manifesteerde. De prijs van cacao schoot in die maand met 13% omhoog in New York op de ICE Futures exchange.

Wat was dan de ‘rumour’? De twee grootste cacaoproducerende landen slaan de handen ineen. Ivoorkust en Ghana – gezamenlijk goed voor 60% van de totale productie – kondigden een minimumprijs aan voor de verkoop van hun cacaobonen in het seizoen 2020/2021. Want de prijs van cacao is te laag, zo is hun oordeel. Ze willen met deze stap de levensvatbaarheid van de cacaosector garanderen. Dit is een goed initiatief.

Veel boeren kunnen namelijk niet fatsoenlijk voorzien in hun levensonderhoud, en verdere armoede dreigt. En daarmee is het risico groot dat boeren overstappen naar andere gewassen of zelfs moeten stoppen. Een sociaal onwenselijke situatie dreigt. Bovendien staat een nieuwe generatie boeren bij een aanhoudend lage prijs niet te trappelen om een cacaoplantage te beginnen of over te nemen. Voor landen als Ivoorkust en Ghana is dit echt een slecht economisch scenario, want de cacaohandel draagt flink bij aan hun economie.

De maatregel gaat de geschiedenisboeken in als de grootste ‘shake-up’ van de cacaomarkt in jaren. Maar is dit het ei van Columbus? Ik constateer dat de markt nog niet helemaal overtuigd is. Het voorstel gaat uit van een prijs van USD 2.600/t voor contracten in het seizoen 2020/2021. Dan valt die toename van 13% tot een prijs van USD 2.442/t nog mee. Het geeft aan dat de markt de kat uit de boom kijkt.

De gedempte marktreactie weerspiegelt de onzekerheid over de haalbaarheid van de nieuwe prijsstructuur. De invloed van de maatregel op de toekomstige vraag- en aanbodverhouding kan bovendien groter zijn dan nu voorzien. Overproductie ligt namelijk op de loer. Bovendien is het risico groot dat Ivoorkust en Ghana zichzelf uit de markt prijzen ten opzichte van de landen, die de overige 40% aan cacaobonen produceren. Er is dus nog veel onduidelijkheid.

Chocoladeletter

Gaat dit effect hebben op de prijs van een chocoladeletter? Amper, verwacht ik. Deze winter kunt u nog gerust genieten van uw favoriete chocoladeletter, zonder noemenswaardige prijsverschillen ten opzichte van vorig jaar. De markt heeft de afgelopen tijd te maken gehad met een overaanbod. Dit heeft de prijs relatief laag gehouden op het moment dat uw chocoladeletter werd gemaakt. Maar de feiten kunnen volgend jaar winter zomaar anders liggen.

Deze column is ook geplaatst in de Telegraaf op maandag 7 oktober 2019