Zwakkere economische factoren beperken het opwaarts potentieel voor grondstofprijzen

door: Hans van Cleef , Casper Burgering , Georgette Boele

Na een daling tot minder dan 170 is de CRB-index weer hersteld tot een niveau van meer dan 180. De voornaamste reden was een stijging van de WTI olieprijzen. Olie telt voor 23% mee in de CRB-index. We verwachten meer zijwaartse bewegingen in het vierde kwartaal.

Verwachtingen grondstofprijzen

De aanval op Saudische olieproductiefaciliteiten herinnerde de markt aan de mogelijke gevolgen van geopolitieke risico’s. Hoewel de bestaande neerwaartse prijsrisico’s niet zijn verdwenen, zijn opwaartse prijsrisico’s wel toegenomen. Mede daardoor lijken olieprijzen gevangen te zitten tussen twee extreme, welke gepaard gaan met potentieel grote prijsrisico’s.

We denken dat de goudprijs teveel steun heeft gekregen van de financiële markt. Mocht de markt winst gaan nemen op de opgebouwde long-posities kan de goudprijs dalen tot een niveau van 1.400/ounce aan het eind van het jaar.

Het handelsconflict en hoge voorraden beperken het opwaarts potentieel voor basis metalen zoals aluminium, koper en zink. Het ruime monetaire beleid zou steun moeten bieden aan de prijzen voor basis metalen, vooral in 2020.

Agrarische grondstoffen laten een gemengd beeld zien. Hoewel de hoge voorraden iets zullen gaan dalen tot gemiddelde niveaus lijkt het opwaartse prijspotentieel voor veel van deze grondstoffen beperkt.

Bijgaand de orginele Engelstalige analyse

Monthly-Commodity-Insights-September-2019.pdf (882 KB)
Download