Meest duurzame hotel staat in Leeuwarden

door: Selma van der Graaf

Een hotel dat lang mee gaat, weinig energie verbruikt en waar duurzaamheid niet ten koste gaat van het comfort van de gasten. Met deze uitgangspunten heeft ondernemer Martin Matser het meest duurzame hotel van Nederland gebouwd: hotel Van der Valk in Leeuwarden. “Voorlopig wil ik mijn gasten niet lastigvallen met onze duurzame aanpak.”

Hotel Van der Valk in Leeuwarden kijkt bij het maken van strategische beslissingen ongeveer dertig jaar vooruit. “We kunnen ver vooruitkijken omdat we zowel eigenaar en gebruiker zijn en bovendien omdat het een familiebedrijf is”, zegt bedrijfsleider Martin Matser. “Bij het bepalen van onze strategie schatten we onder meer in welke duurzaamheidsregels de overheid zal instellen. Het hotel kan met een langetermijnvisie naar investeringen kijken, omdat de terugverdientijd ook lang mag zijn.” Zo heeft de parkeerplaats intelligente verlichting met een berekende terugverdientijd van twintig jaar op basis van de huidige energieprijzen. Matser verwacht namelijk dat de energieprijzen zullen stijgen. Bovendien betekent minder licht in de nacht minder overlast voor dieren in de omgeving.

Van der Valk Leeuwarden mag zich volgens keurmerk BREEAM-NL het meest duurzame hotel van Nederland noemen. Door de topscore van 78,3 procent behaalde het hotel zelfs het BREEAM-NL Excellent-certificaat. Om dit te bereiken, richtte Matser een projectgroep op met duurzaamheidsexperts en andere personen met eensgezinde ideeën over duurzaamheid. “We maakten onze doelstelling tastbaar en hadden er daardoor lol in het doel te bereiken. De eerste doelstelling was 73 procent, maar door de passie van de groep bereikten we uiteindelijk de hoogste score.”

Het is echter niet eenvoudig om zo’n certificaat te bemachtigen. Al tijdens de bouw moet elke stap in het bouwproces voldoen aan de regelementen van BREEAM-NL. Zo moet zelfs een blokje hout om een bouwkeet recht te zetten van duurzame herkomst en gecertificeerd. En de flora en de fauna van het bouwgebied moet beschermd worden in plaats van dat deze wordt aangetast. De bouwhekken moeten bijvoorbeeld ingegraven worden en voorzien zijn van speciaal zeil om te voorkomen dat dieren de bouwput betreden.

Met restwarmte douchewater verwarmen

Matser denkt dat het voor elke ondernemer met een eigen pand interessant is om te kijken naar een BREEAM-NL In Use-certificaat. Voor dit certificaat worden alleen de scores gemeten van de verduurzamende maatregelen. Bij nieuwbouw worden zelfs punten afgetrokken, wanneer bepaalde maatregelen niet worden uitgevoerd. Bij bestaande gebouwen is dit niet het geval.

Hotel Van der Valk houdt het energieverbruik zo laag mogelijk door warmte van gasten en de keuken via een installatie op te vangen en te benutten om douchewater mee te verwarmen. Normaal gesproken wordt warme lucht afgezogen naar buiten, maar de installatie zorgt ervoor dat 95 procent van de vrijgekomen warmte behouden blijft. “Hoe meer mensen bij ons vergaderen, hoe gemakkelijker het is voor ons om water te verwarmen.” De installatie zorgt bovendien voor een constanter klimaat in bijvoorbeeld de keuken, zodat het er ook tijdens warme dagen koel is.

Beperkt communiceren over duurzaamheid

Vooral jonger personeel kan zich vinden in deze duurzame strategie. Matser: “Mijn dochter vraagt wel eens: “Waarom stoppen we niet met vlees serveren?” Helaas is dit voor ons niet haalbaar, want slechts 2 procent van onze gasten bestelt vegetarische gerechten.” Matser ziet wel mogelijkheden om vegetarische gerechten meer onder de aandacht te brengen.

“Toch wil ik mijn gasten voorlopig niet lastigvallen met onze duurzame aanpak en ze ook niet een bepaald gedrag opdringen. Wel hangt er in de lobby een presentatie met uitleg over de warmte-installatie.” In de toekomst kan dit anders worden. Matser ziet wel degelijk toegevoegde waarde in meer communicatie over de duurzaamheidstrategie van het hotel, omdat een toenemend aantal klanten hier waarde aan hecht. Een aantal Amsterdamse hotels dat duurzaamheid actief inzet voor ‘storytelling’ en ‘beleving’ zijn hierbij voor Matser inspirerende voorbeelden.