FX Weekly – Lichte stijging dollar

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Lichte stijging dollar door iets hogere Amerikaanse rentes, zwakkere eurozonecijfers en politieke onzekerheid in het VK. Extreme positionering in de Nieuw-Zeelandse dollar.

190926-FX-Weekly.pdf (191 KB)
Download

Dollar weer populair

Deze week heeft de dollar het relatief goed gedaan. Hier is een aantal oorzaken voor te vinden. Ten eerste zijn de rentes op Amerikaanse staatsobligaties iets hoger omdat de handelsspanningen tussen de VS en China wat zijn afgenomen. De rente op dollars in de geldmarkt is ook iets gestegen in verband met de vraag naar dollars aan het einde van de maand en aan het einde van het kwartaal. Op dit moment is er voor dit jaar nog één renteverlaging van 25 basispunten door de Fed ingeprijsd. Wij verwachten tweemaal een stapje van 25 basispunten dit jaar.

Ten tweede was het nieuws voor de andere valuta’s minder positief. De inkoopmanagersindices van de eurozone waren zwakker dan verwacht. Dat wijst erop dat de kans op een recessie is toegenomen. We verwachten een recessie voor Duitsland, maar geen recessie voor de eurozone als totaal. De zwakkere cijfers van de eurozone houden de euro onder druk. EUR/USD ligt weer onder de 1,10 en daalde richting het vorige dieptepunt van 1,0926. Mocht EUR/USD onder dit niveau zakken, dan verwachten we geen aanzienlijke verdere daling, omdat er ook factoren zijn die de dollar tegenhouden, waaronder mogelijk meer renteverlagingen door de Fed dan beleggers nu verwachten. Bovendien zal een sterke dollar mogelijk resulteren in commentaar van president Trump, wat de dollar dan weer drukt. We handhaven onze eindejaarsvoorspelling voor EUR/USD van 1,12.

In het VK staat de politieke situatie weer op scherp. Het Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat de premier het parlement niet voor vijf weken had mogen sluiten. Het VK moet nog steeds uitstel aanvragen bij de EU. Vooralsnog heeft premier Johnson dit niet gedaan. Kortom, de komende weken zal de politieke onzekerheid nog aanhouden en dat zal ook zichtbaar zijn in het Britse pond. Beleggers hebben nog aanzienlijke net-short-posities in het pond. Dus als het nieuws positiever wordt dan kan het pond aanzienlijk stijgen.

Extreme positionering in de Nieuw-Zeelandse dollar

De Nieuw-Zeelandse dollar staat al een tijdje onder druk. De koers is ten opzichte van de dollar vanaf 19 juli met ruim 7% gedaald. De monetaire verruiming door de centrale bank en een verslechterd beleggerssentiment hebben bijgedragen aan een lagere koers. Deze week liet de centrale bank de beleidsrente ongewijzigd op 1%, zoals verwacht. De centrale bank is bereid om de rente verder te verlagen mocht dat nodig zijn. De net-short-posities in de Nieuw-Zeelandse dollar zijn extreem. Dit houdt in dat als het nieuws wat positiever wordt het herstel van de Nieuw-Zeelandse dollar aanzienlijk kan zijn. Onze eindejaarsprognose voor NZD/USD staat op 0,64.