Headlines | Duitse industrie dreigt Europese economie mee te sleuren

door: Albert Jan Swart

Foto: Shutterstock

 

 

 

De Europese industrie heeft het moeilijk, vooral in Duitsland. De laatste tijd komen steeds slechtere cijfers naar buiten, die duiden op de aanhoudende recessie in de Duitse industrie. Deze week daalde de inkoopmanagersindex voor nieuwe industriële orders in de eurozone zelfs naar 43,2. Dat was de laagste score sinds september 2012. Ook de inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde, naar 52,0 in september van 53,5 in augustus.

Insight:
De dalende indices zijn slecht nieuws voor de economie in de eurozone. De Europese industrie heeft het al langer moeilijk. In Nederland kwam de groei van de industriële productie in het eerste kwartaal tot stilstand, sinds het tweede kwartaal is zelfs sprake van krimp, vooral als gevolg van de afnemende vraag uit de Duitse auto-industrie en de machinebouw. Zorgwekkender is echter dat de Europese inkoopmanagersindex voor de dienstensector nu ook is gedaald. De index duidt met een stand van 52,0 nog steeds op groei, want een stand van boven de 50 duidt op expansie van de bedrijfsactiviteit, maar de snelle verslechtering is wel zorgwekkend.

In de Duitse industrie rommelt het al sinds het najaar, maar de dienstensector blijft opvallend goed presteren. Het feit dat de inkoopmanagersindex voor de dienstensector snel verslechtert, duidt erop dat de recessie in de industrie de dienstensector dreigt mee te sleuren. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien veel diensten samenhangen met de industriële productie, bijvoorbeeld transport en logistiek van grondstoffen en industriële goederen.

Voorlopig is er in de Duitse industrie geen verbetering te verwachten. Afgelopen week, tijdens de beurs voor machinebouwers EMO in Hannover, werd veel gesomberd. “De vraag uit zowel China als Duitsland is helemaal weggevallen”, verzuchtte een verkoper van een Duitse bouwer van machines voor metaalbewerking.

Doordat er minder auto’s verkocht worden, kopen autofabrikanten veel minder machines. Door de onzekerheid rond Trumps handelsoorlog met China stellen wereldwijd ook bedrijven in andere sectoren investeringen uit, waardoor de vraag naar machines afneemt. “Het is dat de rente zo laag is, waardoor we nog machines aan Zuid-Europa verkopen, anders zou de handel helemaal stil vallen”, aldus de Duitse verkoper. Brancheorganisatie VDMA meldde deze week voor 2020 te rekenen op een verdere daling van de productie van machines met 2 procent.

Ook bij sommige Nederlandse machinebouwers in de stemming somber. Het risico dat de Duitse industriële situatie zich als een olievlek uitbreidt over de Europese economie is aanwezig, al acht ABN AMRO een periode van lage groei het meest waarschijnlijk. Voorlopig is een krachtig herstel van de industrie niet te verwachten.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie: