Tekort aan arbeidskrachten in transportsector neemt af

door: Albert Jan Swart , Bram van Amerongen

  • Krapte op arbeidsmarkt neemt af.
  • Groei van het aantal banen stagneert.
  • Sector laat aardige omzetgroei zien, maar kosten voor personeel en brandstof stijgen snel.
Stand-van-Transport-augustus-2019-ABN-AMRO.pdf (885 KB)
Download

Door de afvlakkende groei van de economie staan sommige seinen voor de sector Transport & Logistiek op oranje. De groei van de sector vlakt af, net als die van de Nederlandse economie.

Een indicatie daarvoor is het tekort aan arbeidskrachten. In november vorig jaar gaf nog 35% van de ondernemers in de sector aan een tekort aan arbeidskrachten te ervaren als belemmering voor groei. Dat was een nieuw record. In mei was dat percentage gedaald naar 29%. De arbeidsmarkt is dus iets minder krap geworden.

Daarnaast stagneert de groei van het aantal banen. Maand-op-maand nam het aantal banen sinds november 2018 nauwelijks meer toe. In die maand bedroeg het aantal banen (afgerond op duizendtallen) 391.000. In maart was dat aantal gegroeid naar 392.000. Dat is de traagste groei sinds de zomer van 2017.

 Ook de groei van het aantal vacatures vlakt af.

In het eerste kwartaal van 2019 lieten de meeste transportbranches een aardige omzetgroei zien. Toch vlakt de omzetgroei in reële termen wat af, aangezien de inflatie flink aantrok. De omzet groeit nominaal gestaag door, maar vlakt in reële termen af door de toegenomen inflatie. Tegenover deze omzetgroei staan dus sneller gestegen kosten. Zo stegen de loonkosten met 2,8% (jaar-op-jaar). Diesel werd 3,7% duurder.
Meer informatie is te lezen in het uitgebreide rapport.
Stand-van-Transport-augustus-2019-ABN-AMRO.pdf (885 KB)
Download