Macro Focus – Onze groeiverwachtingen zijn aangepast

door: Han de Jong

De recente verdere escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China heeft ons doen besluiten een aantal van onze groeiverwachtingen te verlagen. Terwijl de onderhandelingen nog gaande waren, kondigde president Trump plotseling een 10%-tarief aan ter waarde van USD 300 miljard voor Amerikaanse import uit China. China liet dit niet op zich zitten en nam wraak door haar munt door de grens van 7 yuan per dollar te laten breken. Ook kondigden zij aan minder in plaats van meer landbouwproducten uit de VS te importeren. De VS noemden China vervolgens een ‘valutamanipulator’. Wij geloven niet dat de Chinezen de wisselkoers onbeperkt willen gebruiken als wapen in deze handelsoorlog. Wel is duidelijk dat ze de valuta van tijd tot tijd enigszins laten verzwakken. Zo schoof de yuan in mei, toen de onderhandelingen onverwacht stopten, snel op van 6,70-6,75 naar net boven 6,90. Het is altijd moeilijk om te beoordelen of bewegingen in de yuan door de markt worden gedreven of door de beleidsmakers. Duidelijk is wel dat de beleidsmakers weerstand hadden kunnen bieden aan deze bewegingen.

Het Chinese antwoord maakt het onwaarschijnlijk dat er binnenkort een oplossing voor het conflict komt. We moeten daarom regelmatige uitbarstingen van “oog om oog tand om tand”-maatregelen verwachten. En iedere keer dat dit gebeurt, zal het ondernemers-vertrouwen een deuk oplopen en de wereldeconomie schade ondervinden.

De nieuwste escalatie komt op een moment dat de industriële sector in veel landen in recessie is en in andere landen zwak. Dit verhoogt de neerwaartse risico’s. Een algehele recessie tussen nu en het einde van 2020 in een of enkele van de belangrijkste economieën is niet ons basisscenario. De risico’s zijn echter toegenomen.

Nadat wij in juni een neerwaartse aanpassing deden van onze groeivoorspellingen voor veel landen, kwamen onze projecties onder de marktconsensus te liggen. We hebben ze nu wat verder verlaagd en zitten daarmee nog steeds onder de consensus. De verslechterende vooruitzichten zullen meer acties van centrale banken teweegbrengen dan eerder werd verwacht. Op de obligatiemarkten hebben verwachtingen hier omtrent al effect gehad.

Kritische, of beter gezegd, zeer kritische regelmatige lezers van onze publicaties kunnen opmerken dat we onze bbp-projecties voor 2019 voor verschillende economieën juist hebben verhoogd.

Deze aanpassingen zijn ‘achteruit kijkend’, wat we bedoelen dat de realisatie van het tweede kwartaal boven onze verwachtingen lag of dat eerder vrijgegeven gegevens naar boven werden herzien.

De grootste aanpassing is de bbp-groei van Japan voor 2019 van 0,7% tot 1,0%. Japan kende een zeer sterk tweede kwartaal (0,4% k-o-k., versus verwachtingen van 0,1%) en een opwaartse aanpassing van de data voor het eerste kwartaal. Ook de samenstelling van de groei was bemoedigend met een stijging van 1,5% k-o-k in het tweede kwartaal dit jaar. De bescheiden herziening van de groei van de eurozone in 2019 (van 0,7% naar 0,8%) was te danken aan herziene data van het vierde kwartaal in 2018 en het eerste kwartaal van 2019. Ook was het tweede kwartaal iets beter.