Headlines | Winkelvastgoed op (over-de-)toplocaties

door: Sonny Duijn , Madeline Buijs , Casper Wolf

Foto: Shutterstock

 

Het Financieele Dagblad schrijft deze week over gedaalde prijzen van winkelvastgoed op toplocaties, zoals in historische binnensteden. De afgelopen jaren stegen de prijzen op die locaties juist, ten koste van minder prominente locaties. Diverse vastgoedfondsen hebben te maken met afwaarderingen. Wat zegt dit? 

Insight:
De verklaring voor deze kentering is deels conjunctureel. De wereldhandel hapert door de handelsoorlog tussen de VS en China en dat vertraagt het groeitempo van de Nederlandse economie in het huidige en het volgende jaar. Dit voedt voorzichtigheid bij investeerders en dat is terug te zien in de zeer conjunctuurgevoelige vastgoedsector. Wij verwachten dat de waarde van vastgoed in Nederland dit jaar met 7,5 procent toeneemt, maar volgend jaar zal uitkomen op slechts 2,5 procent.

Voor winkelvastgoed voorzien we voor beide jaren zelfs dat de waarde stabiliseert. Deze categorie heeft aan populariteit ingeboet ten opzichte van andere vastgoedbeleggingen. Beleggers zien supermarktvastgoed nog als een veilige haven maar andere winkelpanden niet. En dat heeft alles te maken met  structurele ontwikkelingen. De winkelende klant is kritischer, bezoekt de winkelstraat aanzienlijk minder dan voorheen en doet een deel van zijn aankopen via webshops. En hoewel de fysieke winkel het primaire verkoopkanaal blijft, is het einde van deze trend nog niet in zicht. Volgens vastgoedadviseur CBRE is in 2023 een kwart van alle huidige winkelmeters overbodig. Eigenaren van ‘stenen winkels’ zijn steeds minder gemakkelijk in staat hoge vastgoedhuren te betalen.

Ook winkels op toplocaties hebben te maken met uitdagingen. Zelfs in de Amsterdamse Kalverstraat staan panden leeg: het voormalige V&D-pand is nog niet ingevuld, evenals het pand dat Marks & Spencer enkele jaren terug verliet. Daar is het veel grotere pand van Intertoys in 2019 nog bijgekomen. Het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne heeft (na de grote verbouwing, die nog steeds aan de gang is) nog niet alle panden kunnen verhuren. De totale leegstand in de zeventien grootste stedelijke winkelgebieden nam sinds begin dit jaar toe van 5,8 naar 6,2 procent, blijkt uit gegevens van Locatus. Dit is relatief laag, maar dus wel toegenomen.

Dat de waarde van vastgoed op toplocaties na jaren van stijging nu wat daalt, hoeft voor winkeliers geen slecht nieuws te zijn. Het kan de panden toegankelijk maken voor ondernemers die een minder hoge huur kunnen ophoesten, wat kan zorgen voor meer diversiteit op toplocaties. Mogelijk kan dit pas bewerkstelligd worden als de huren op toplocaties nog verder dalen. De kansen op succes zijn in hogere mate afhankelijk van de locatie en de branche.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie: