Headlines | Online boodschappen doen groeit, de logistieke uitdaging ook

door: Bram van Amerongen

Foto: Shutterstock

 

Deutsche Post DHL is gestopt met het bezorgen van boodschappen voor de online supermarkt Amazon Fresh in Duitsland. De markt voor online boodschappen groeit niet hard genoeg, zo stelt DHL. Daarnaast vindt de bezorger het logistieke proces van verse waren te complex. Vorig jaar stopte het Duitse logistiekbedrijf al met de eigen onlinesupermarkt Allyouneed Fresh.

Insight:
Het foodsegment is een van de grootste groeiers in de onlinemarkt. Kennisinstituut IGD verwacht dat de Europese markt voor online boodschappen tot  2023 met 66 procent gaat groeien tot een jaaromzet van 47 miljard euro. Nederland is in Europa koploper als het gaat om het kopen van online levensmiddelen, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorig jaar

Volgens de Thuiswinkel Markt Monitor steeg in ons land de online omzet van ‘food en nearfood’ in het eerste kwartaal van 2019 met 35% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toch is het totale marktaandeel voor online boodschappen nog klein (ongeveer 4 procent) en is het geen winstgevend verdienmodel. ABN AMRO verwacht dat het marktaandeel groeit naar 9 procent in 2025.

Het online bestellen van boodschappen biedt de consument gemak. Maar ook de prijs, de kwaliteit, het assortiment en de bezorgmogelijkheden moeten aantrekkelijk genoeg zijn om de supermarktbezoeker te verleiden om ‘online te gaan’.

En daar wringt de schoen. Omdat de meeste voedselproducten een beperkte houdbaarheid kennen en veelal gekoeld vervoerd moeten worden, is het logistieke proces een enorme uitdaging, en kostbaar bovendien. Het vereist een andere benadering dan het transport van non-food online bestellingen. Van alle problemen die consumenten ervaren met het kopen van goederen op internet staat een te late levering met stip op de eerste plaats, zo onderzocht het CBS. Een te late levering is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van versproducten.

Om vers te garanderen, geniet het vanuit een logistiek perspectief de voorkeur dat de consument de producten komt afhalen. Volgens geruchten ontwikkelt Amazon daarom een hybride winkelformule. Hierbij kunnen consumenten zelf de verse producten bij elkaar zoeken en die toevoegen aan het  vooraf online bestelde pakket houdbare producten dat in het magazijn is samengesteld.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie: