Headlines | Minder aftrek, maar in tijden van schaarste blijft ondernemingszin zzp’er lonen

door: Kasper Buiting

Foto: Shutterstock

 

De NOS kopte vorige week dat de zelfstandigenaftrek fors zal worden verlaagd. ‘Haagse bronnen’ meldden dat de coalitiepartijen het eens zijn geworden en deze maatregel op Prinsjesdag presenteren. In het plan daalt de zelfstandigenaftrek tot 5000 euro, ruim 2000 euro minder dan nu.

Insight:
De maatregel is bedoeld om het verschil in fiscale behandeling tussen zelfstandigen en mensen in loondienst te verkleinen en daarmee vooral het aantal schijnzelfstandigen terug te dringen.

Hiermee volgt het kabinet in feite het advies van het CPB op, dat al in 2012 kritisch was over de zelfstandigenaftrek: “Deze faciliteit kan namelijk door alle zelfstandigen worden benut, ook als daar geen economische ratio voor bestaat.” Het CPB zag het verschil tussen zelfstandigen en werknemers het liefst verkleind: “Daardoor wordt hun keuze voor het zelfstandig ondernemerschap meer gedreven door ondernemingszin en -talent en minder door fiscale prikkels.”

Belangbehartiger ZZP Nederland ziet dat anders en vindt dat de aftrek belangrijk is om ook in de toekomst de ondernemersrisico’s die zelfstandigen lopen, af te dekken.
Hoe dan ook; de maatregel is voor de een miljoen zzp’ers in Nederland natuurlijk geen goed nieuws en zal zeker een negatief effect hebben op hun inkomen.

Gelukkig is er ook goed nieuws voor de zelfstandige ondernemer: het personeelstekort schiet de zzp’er te hulp. We zagen eerder al dat de lonen van werknemers het afgelopen jaar eindelijk de weg omhoog vonden na jarenlang nauwelijks te zijn gestegen. Dit prijsopdrijvend effect is het gevolg van het tekort aan personeel en is nu ook te zien aan de tarieven van zelfstandigen, die bovendien nog sterker toenemen. Hoofdkraan.nl, een platform voor freelanceopdrachten, meldde deze week dat het gemiddelde uurtarief voor freelanceopdrachten in twee jaar tijd is gestegen van €43 naar €47.

De directeur van Hoofkraan.nl, Niel Goossens, vindt dat deze tariefstijging bewijst dat flexibel werk nog steeds loont. En dat zal het nog wel even blijven doen, want de krapte op de arbeidsmarkt houdt voorlopig aan, met verdere opwaartse druk op lonen en tarieven als gevolg. De ondernemingszin van de zzp’er blijft de komende jaren dus lonen, met of zonder fiscale prikkels.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie: