Headlines | Luchtvracht nog immer dé vroege indicator van de mondiale economie?

door: Bart Banning

Foto: Shutterstock

 

Volumes in de luchtvracht staan al enige tijd onder druk. Wereldwijd daalde de luchtvracht van januari tot en met juni 2019 met 4,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vrijwel alle Europese luchtvrachthavens hebben het eerste halfjaar van 2019 afgesloten met sterk gedaalde volumes. En ook de recent gepubliceerde juli-cijfers van Schiphol en Heathrow geven weinig hoop op herstel.

Insight:
De luchtvracht wordt gezien als een vroege indicator voor de ontwikkelingen in de mondiale economie. Zo kampte de luchtvracht begin 2008 ook met forse terugval van de volumegroei, juist enkele maanden voordat de ondergang van een reeks financiële instellingen het formele begin van de economische crisis inluidden.

Zo bezien voorspellen de huidige luchtvrachtcijfers dus weinig goeds. Maar het is de vraag in hoeverre de ‘wetten’ uit het verleden nog gelden. De wereld is veranderd, vervoersstromen zijn verlegd, en steeds meer soorten goederen worden in scheepscontainers vervoerd. Terwijl luchtvrachtvolumes dalen, stijgen de overslagcijfers in de grote containerhavens van Europa tot recordhoogte. Waar het op Schiphol zwaarbewolkt is, schijnt de zon (nog) volop in de haven van Rotterdam. De verschuiving van lading naar zeecontainers is een trend die al langer gaande is, zo blijkt uit cijfers van consultantorganisatie Seabury. Luchtvracht heeft de voorbije jaren een fors marktaandeel verloren op zeevracht.

Daarnaast blijkt uit recent onderzoek van adviseur McKinsey dat toeleveringsketens al jaren minder mondiaal worden en steeds meer regionaal. En volgens McKinsey zet deze ontwikkeling door de komende jaren. Met name in Azië en Europa.

Nuancering lijkt anno 2019 dus op zijn plaats bij de voorspellende waarde van luchtvracht voor de ontwikkeling van de mondiale economie. Hoewel nog steeds van waarde, wellicht met een lagere weging dan we gewend zijn.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie: