FX Weekly – Zomeractie FX

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Valutamarkten zijn wakker geschud. Het Britse pond is aanzienlijk gedaald, de Amerikaanse dollar is wispelturig en safe-haven-valuta’s doen het goed.

190802-FX-Weekly.pdf (209 KB)
Download

Valutamarkten zijn wakker geschud

De afgelopen week was er geen gebrek aan bewegingen op de valutamarkten. Het Britse pond lag onder zware druk, omdat volgens beleggers de kans op een brexit-zonder-overeenkomst alleen maar is toegenomen. Dit komt door de harde lijn die het team van premier Boris Johnson kiest ten aanzien van brexit. Het Britse pond zal nog onder druk blijven zolang de kans op brexit-zonder-overeenkomst toeneemt. De speculatieve posities op de futures markt zijn aanzienlijk net-short in het Britse pond. Deze posities zijn in de afgelopen dagen alleen maar toegenomen. We denken dat ze redelijk extreem zijn en de vraag is hoeveel ze nog verder opgebouwd kunnen worden. Op een gegeven moment zal negatief nieuws niet meer zorgen voor een verdere daling van het pond. Dat is het moment dat al het negatieve nieuws in de koers verdisconteerd zit. We denken dat het Britse pond de komende weken onder druk zal blijven. Het grootste neerwaartse potentieel zit in onze ogen in GBP/JPY. Dit valutapaar zou het dieptepunt van 2016 op 121,61 kunnen testen. Voor EUR/GBP ligt er een belangrijk weerstandsniveau net boven de 0,93 en daarboven ligt de piek van 2016 van 0,9415. De koers van GBP/USD zou richting het dieptepunt van 1,1841 kunnen dalen (7 oktober 2016), maar wij denken dat de daling hierboven al tot stilstand komt, omdat we niet zo positief zijn over de Amerikaanse dollar.

De wispelturige dollar

Voordat de Amerikaanse centrale bank haar rentebesluit bekend maakte, lag de dollar iets onder druk, omdat de verwachtingen waren te hoog gespannen. Voorzitter Jerome Powell kon niet aan die verwachtingen voldoen: de Fed verlaagde de rente met 25 basispunten. We denken dat de Fed nog tweemaal de rente met 25 basispunten zal verlagen voor het einde van het eerste kwartaal van 2020. Na het rentebesluit steeg de dollar naar het hoogste punt in twee jaar. Dit was echter van korte duur. De tweet van president Trump dat per 1 september een invoertarief van 10% ingevoerd zal worden op 300 miljard aan Chinese importen zorgde voor een abrupte wending op de financiële markten. Vanaf dat moment verslechterde het beleggerssentiment. Dit zorgde voor meer vraag naar safe-haven-munten, een daling van de rentes op Amerikaanse staatsobligaties en lagere aandelenmarkten. De Amerikaanse dollar daalde omdat het de tweet van Trump was die voor de omslag zorgde.

Verslechtering beleggerssentiment

De Japanse yen was de best presterende valuta deze week. Dat heeft voornamelijk te maken met de verslechtering van het beleggerssentiment en de weer toegenomen handelsspanningen. Daarnaast deed de Zwitserse frank het goed. EUR/CHF is weer onder het niveau van 1,10 gedaald en zelfs onder het niveau van 1,0950. Dit houdt de Zwitserse centrale bank (SNB) scherp. De frank is populair als safe-haven, maar ook de toegenomen kans op brexit-zonder-overeenkomst en de verwachting dat de ECB een meer ruimer beleid zal voeren, hebben de frank gesteund. De SNB zal waarschijnlijk met valutainterventies de opmars van de frank proberen te stoppen. Mochten deze niet succesvol zijn dan kan ze in haar beleidsvergadering van september overgaan tot het verlagen van de beleidsrente.

De yen en de frank zijn dus in trek. Welke valuta’s hadden het deze week moeilijk? Het Britse pond (al eerdergenoemd), de Noorse kroon door een scherpe daling van de olieprijs, en valuta’s van opkomende landen. De Poolse złoty bijvoorbeeld is de afgelopen dagen flink gedaald. De belangrijkste redenen hiervoor zijn zwakke cijfers in de eurozone en verslechtering van het beleggersklimaat. EUR/PLN is gestegen tot boven het niveau van 4,3. Zolang de cijfers in de eurozone zwak zijn en beleggers bezorgd zijn over brexit en handelsspanningen dan kan EUR/PLN richting de 4,34 stijgen.