FX Weekly – Nieuwe realiteit

door: Georgette Boele

In deze publicatie: De tweet van Trump van vorige week werkte deze week nog door in de valutamarkten, omdat China toeliet dat de dollar ten opzichte van de Chinese yuan steeg tot boven het niveau van 7. Verslechtering van sentiment steunde de yen en de Zwitserse frank. De dollar had het moeilijk ten opzichte van de yen, de frank en de euro.

190808-FX-Weekly.pdf (191 KB)
Download

Nieuwe realiteit

De tweet van president Trump van vorige week dat per 1 september een invoertarief van 10% ingevoerd zal worden op 300 miljard aan Chinese importen werkte deze week nog flink door. Dit kwam doordat de liquiditeit op financiële markten dunner is dan normaal in verband met de vakantieperiode. Daarnaast reageerde China ook op de tweet. De Chinese autoriteiten lieten toe dat de Chinese yuan aan het begin van de week met bijna 2% verzwakte ten opzichte van de dollar. Op zich is een verzwakking van de yuan niet schokkend. Vorig jaar was dit ook al het geval. In 2018 daalde de yuan met 5,5% en zelfs met 9% van het hoogste punt in maart tot de laatste dag van 2018. Waar beleggers van schrokken, is dat de dollar ten opzichte van de yuan boven het niveau van 7,0 steeg, het hoogste niveau sinds 2008. Die 7,0 was een psychologisch niveau op de valutamarkten. Anderzijds gingen beleggers ervan uit dat de Chinese autoriteiten niet wilden dat de yuan zwakker werd dan dit niveau uit angst dat dit zou kunnen leiden tot kapitaaluitstroom of een verdere toename van de handelsspanningen met de VS. De realiteit is dus dat het niveau van 7,0 voor de dollar versus de yuan niet heilig is.

De stijging van de dollar ten opzichte van yuan tot boven 7,0 zorgde voor onrust op de financiële markten. Ten eerste verslechterde het sentiment op de valutamarkten. Safe-haven-valuta’s als de Japanse yen en de Zwitserse frank deden het goed. Daarnaast lagen de valuta’s van landen die afhankelijk zijn van wereldhandel en mondiale groei onder druk. Ten derde herstelde de euro. Dit had deels te maken met het feit dat de dollar uit de gratie was door de tweet van Trump en deels met het feit dat bijvoorbeeld de Zwitserse autoriteiten de sterkte van frank proberen tegen te gaan.

Op dit moment zijn wij aan het kijken wat deze laatste ontwikkelingen voor invloed hebben op onze visie op de macro-economie, centrale banken, rentes en wisselkoersen.