FX Weekly – Nieuwe ramingen

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Het meeste opwaarts potentieel zit in de Japanse yen. De Zwitserse frank zal het ook goed doen, ondanks het feit dat de centrale bank de beleidsrente zal verlagen om een sterkere frank tegen te gaan. Het Britse pond blijft voorlopig uit de gratie. De euro en de dollar houden elkaar grotendeels in evenwicht. Een verzwakking van de Chinese yuan in gematigde stapjes.

190815-FX-Weekly.pdf (192 KB)
Download

Nieuwe visie en nieuwe valutaramingen

Begin deze week hebben wij onze visie op de macro-economie, centrale banken, rentes en wisselkoersen herzien (zie Macro Focus – Onze groeiverwachtingen zijn aangepast). We denken dat tot de Amerikaanse verkiezingen van 2020 het beleggerssentiment op de financiële markten slecht blijft als gevolg van de handelsspanningen en door zwakkere mondiale economische groei. Safe-haven-munten als de yen en de Zwitserse frank zullen het daardoor goed blijven doen. De autoriteiten in Japan en Zwitserland staan niet te springen dat hun munt steeds maar duurder wordt. De Japanse autoriteiten zullen als de yen in een korte tijd sterk stijgt, aangeven dat dit niet gewenst is. Wij denken dat ze bij het niveau van 100 voor USD/JPY zullen doen. De Zwitserse centrale bank is helemaal niet blij met de sterke frank. Ze ziet de munt waarschijnlijk liever verzwakken dan dat ze moet proberen een stijging tegen te gaan. Eerder dachten wij dat de Zwitserse centrale bank in staat zou zijn haar doel te bereiken met valutainterventies. Maar nu denken we niet langer dat dit het geval is. We verwachten dat de opwaartse druk op de frank sterk blijft en dat de bank daarom over zal gaan tot het verlagen van de beleidsrente met 25 basispunten, waarschijnlijk al in september.

De Amerikaanse dollar zal ook gesteund worden door een vlucht naar veilige havens. Maar bij de dollar spelen nog meer factoren een rol, waaronder het aantal renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank, de vooruitzichten voor de economie, de druk die president Trump legt op de Amerikaanse centrale bank, en ook de kans dat de VS over zal gaan tot het interveniëren op de valutamarkten. Het laatste achten wij niet waarschijnlijk, maar het risico is toegenomen en dit zorgt er ook voor dat de dollar niet snel in waarde zal stijgen.

Daarnaast zijn alle signalen voor de euro negatief. We zijn negatiever dan de consensus over de eurozone-economie en we verwachten dat de ECB de rente zal verlagen en het aankoopprogramma weer op zal starten. De enige redenen waarom de euro nog niet door zijn hoeven is gezakt, is het feit dat beleggers al een lange tijd te maken hebben met tegenvallende groei in de eurozone (sinds begin vorig jaar) en dat de renteverlagingen door de ECB al verwacht zijn. Daar komt bij dat andere valuta’s op dit moment meer uit de gratie zijn (het Britse pond) of niet te hard kunnen stijgen (de dollar en de Zwitserse frank) en een groot aantal munten van opkomende markten en munten die afhankelijk zijn van de mondiale economie en wereldhandel ook niet aantrekkelijk zijn (bijvoorbeeld Australische dollar, Nieuw-Zeelandse dollar, Canadese dollar, Zweedse kroon).

Het is nu duidelijk dat het niveau van 7 voor de dollar ten opzichte van de Chinese yuan niet langer een ondergrens is voor de yuan. We verwachten dat de yuan verder zal verzwakken. We denken dat dit in stapjes zal gebeuren en dat deze stapjes klein zullen zijn om zoveel mogelijk kapitaaluitstroom uit China te voorkomen. Onze nieuwe eindejaarsvoorspelling van USD/CNY is 7,2 (was 6,9) en voor eind volgend jaar 7,5 (was 6,7).

Kortom we denken dat het meeste opwaartse potentieel in de yen zit. De Zwitserse frank zal het ook goed blijven doen. Het Britse pond blijft voorlopig uit de gratie door de toegenomen kans op een brexit-zonder-overeenkomst. De euro en de dollar houden elkaar grotendeels in evenwicht en de vooruitzichten voor alle andere munten zijn verslechterd. Deze visie zit achter onze nieuwe voorspellingen.