FX Weekly – Matig herstel van het Britse pond

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Na de aanzienlijke daling van het Britse pond in de afgelopen weken en maanden is het pond deze week wat hersteld. De vooruitzichten blijven voorlopig onzeker. De aandacht is vooral op de G7-vergadering dit weekend en uitspraken van Fed-voorzitter Powell vandaag.

190823-FX-Weekly.pdf (189 KB)
Download

Matig herstel van het Britse pond

Deze week stond in het teken van een matig herstel van het Britse pond. Dit had twee oorzaken. Ten eerste was er geen nieuws dat het Britse pond verder onder druk zette. Integendeel, de hoop is iets toegenomen dat een brexit-zonder-overeenkomst misschien vermeden kan worden. Dit weekend wordt in Frankrijk de G7 van wereldleiders gehouden en naast belangrijke onderwerpen zoals de handelsoorlog tussen de VS en China zal waarschijnlijk ook de brexit besproken worden. Ten tweede hebben speculanten grote net-short-posities in het pond. Het is de vraag of deze nog veel groter kunnen worden. Het matig herstel van het pond was ten opzichte van de euro en ten opzichte van de dollar. Mocht in de komende weken de kans op een brexit-zonder-overeenkomst weer toenemen dan zal het pond opnieuw dalen. Mocht daarentegen deze kans kleiner worden dan zal het herstel van het pond flink doorzetten. Kortom, de vooruitzichten voor het pond blijven de komende weken onzeker.

Aandacht voor voorzitter Powell

Voor de rest was het redelijk kalm op de valutamarkten. Dat komt doordat veel beleggers nog op vakantie zijn. Daarnaast zaten de beleggers die er wel waren, vooral te wachten op de notulen van de Fedvergadering en op de uitspraken van Fed-voorzitter Powell op het symposium van centrale bankiers in Jackson Hole. De visies van de verschillende Fed-functionarissen lijken uiteen te lopen, waardoor beleggers denken dat er minder kans is dat de Fed het monetair beleid agressief zal verruimen. Dit zal irritatie oproepen bij president Trump. Wij zijn van mening dat de Fed alle drie komende vergaderingen dit jaar de rente met 25 basispunten zal verlagen en volgend jaar de rente niet verder zal verlagen. De financiële markten verwachten een verlaging van de rente in twee stapjes van 25 basispunten dit jaar en nog twee stapjes volgend jaar.