FX Weekly – Einde van het herstel van het pond

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Aan het herstel van het Britse pond kwam een einde door de beslissing van premier Johnson om het parlement te schorsen. De vooruitzichten voor het pond blijven onzeker al lijkt veel van het negatieve nieuws al in de koers te zitten. Zweedse kroon, Noorse kroon en Poolse złoty onder druk.

190829-FX-Weekly.pdf (331 KB)
Download

Aan het herstel van het Britse pond kwam een einde

Deze week kwam aan het matig herstel van het Britse pond een einde. Dit kwam door de beslissing van premier Boris Johnson om de zitting het parlement op te schorten van 10 september tot 14 oktober (zie ook onze Engelstalige daily). Als gevolg hiervan daalde het Britse pond omdat de kans op een brexit-zonder-overeenkomst weer is toegenomen. Dat het pond daalde was geen verrassing, maar wel dat de daling relatief beperkt was. Dit soort nieuws zou het pond onder zware druk gezet moeten hebben en moeten houden. Er zijn verschillende redenen voor het feit dat de daling in het pond relatief beperkt was. Ten eerste zijn de net-short-speculatieve positities in het pond extreem. In het kort komt het erop neer dat speculanten al gepositioneerd zijn voor een brexit-zonder-overeenkomst en dat er weinig ruimte is voor een stijging van deze posities. Ten tweede kan het zijn dat een aantal beleggers hoopt dat politici die tegen een brexit-zonder-overeenkomst zijn, zich nu verenigen en er samen alles aan zullen doen om zo’n brexit te voorkomen. Hoe dan ook zullen de komende weken en maanden spannend zijn en zal het pond abrupte bewegingen laten zien afhankelijk van de politieke ontwikkelingen.

Zweedse kroon, Noorse kroon en Poolse złoty onder druk

Deze week daalden de meeste Europese valuta’s, waaronder de Zweedse kroon, de Noorse kroon en de Poolse złoty. De landen van Centraal-Europa, Zweden en Noorwegen zijn afhankelijk van de eurozone-economie, die er niet goed voor staat. Onze groeiramingen voor de eurozone liggen onder consensus. Daarnaast is de onzekerheid op financiële markten ongunstig voor deze valuta’s. Ze zijn minder liquide en meer cyclisch (zijn afhankelijk van de mondiale groei en wereldhandel). We denken dat de zwakte van deze valuta’s zal aanhouden omdat we voor het einde van 2020 weinig verbetering zien voor de eurozone-economie en het sentiment op de financiële markten. We denken dat de centrale banken van Zweden en Noorwegen zullen stoppen met het verkrappen van het monetair beleid. Een nieuw opkoopprogramma in Zweden behoort tot de mogelijkheden. We verwachten dat de Poolse centrale bank de rente dit jaar en volgend jaar niet verandert.