Headlines | Handelsoorlog blijft risico voor chipsector

door: Albert Jan Swart

Beleggers reageerden opgelucht op het gesprek tussen de Verenigde Staten (VS) en China van het afgelopen weekend. Donald Trump en Xi Jinping spraken elkaar op de G20-top in het Japanse Osaka. Na afloop maakte Trump bekend dat er verder wordt onderhandeld en dat de huidige importheffingen op Chinese producten niet verder worden verhoogd. Opvallend genoeg meldde Trump ook dat het Chinese telecombedrijf Huawei weer producten mag kopen van Amerikaanse hightech-bedrijven.

Insight:

In reactie op het nieuws schoten maandag de beurskoersen van vooral bedrijven in de chipsector omhoog. Zo won ASML op de Amsterdamse beurs ruim drie procent en opende NXP aan de Nasdaq eveneens ruim drie procent hoger. Begrijpelijk, want na de plotselinge escalatie van de handelsoorlog in mei is het bericht dat de VS en China verder gaan onderhandelen goed nieuws. Het opleggen van invoertarieven is immers slecht voor de groei van de wereldhandel.

Boven de chipsector hangt de handelsoorlog voorlopig nog als een donkere wolk. Het conflict tussen de VS en China draait voor een groot deel om technologie. De VS stelden sancties in tegen Huawei omdat het Chinese bedrijf een bedreiging zou vormen voor de nationale veiligheid. Een aantal chipfabrikanten stopte daarom met leveren aan Huawei. Na zijn gesprek met Xi stelde Trump zaterdag in een tweet: ‘At the request of our High Tech companies, and President Xi, I agreed to allow Chinese company Huawei to buy product from them which will not impact our National Security.’

Dat kwam hem op kritiek te staan, bijvoorbeeld van de Republikeinse senator Marco Rubio, die sprak van een ‘catastrofale fout’ die Trump ongeloofwaardig zou maken. Trumps economische adviseur Larry Kudlow zei zondag tegen CBS News dat Amerikaanse high tech-bedrijven tijdelijk general merchandise aan Huawei mogen leveren. Producten die raken aan nationale veiligheid zouden nog steeds niet aan Huawei mogen worden geleverd. ‘[T]he president is not backing off on the national security concerns’, aldus Kudlow. ‘We understand the huge risks regarding Huawei.’ Volgens Kudlow wordt pas aan het einde van de onderhandelingen over het veronderstelde veiligheidsrisico van Huawei gesproken. Het lijkt er dus op dat de enorme onzekerheid die de handelsoorlog voor de chipsector met zich meebrengt voorlopig nog zal aanhouden.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie: