FX Weekly – Het borrelt onder de oppervlakte

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Het monetair beleid van de ECB en Fed houdt de aandacht net als de toegenomen kans van een valutainterventie door de VS. De druk op de euro neemt toe en het Britse pond blijft uit de gratie.

190718-FX-Weekly.pdf (196 KB)
Download

Het borrelt onder de oppervlakte

De valutamarkten blijven zoeken naar richting en een aantal zaken houdt de gemoederen flink bezig. Zowel de ECB als de Fed zal voor het einde van de maand een beslissing nemen over het monetair beleid. De verwachting is dat beide centrale banken een stap zullen zetten richting monetaire verruiming; de ECB via haar communicatie en de Fed via het verlagen van de beleidsrente met 25 basispunten. Beleggers veranderen continu van mening of de Fed de rente deze maand met 25 of 50 basispunten zal verlagen. Begin deze week dachten beleggers dat de kans op een mogelijke verlaging van 50 basispunten 25% was, terwijl die kans nu 35% is. Hoe hoger deze kans, hoe meer druk er is op de Amerikaanse dollar, tenzij het algehele risicosentiment aanzienlijk verslechtert.

Is de kans op een Amerikaanse valutainterventie toegenomen?

De handelsspanningen tussen de VS en China nemen weer toe. Daarnaast lijkt de kans op een mogelijke valutainterventie door de VS te zijn toegenomen. Dit komt door commentaar van president Trump eerder in de maand. Trump is van mening dat Europa en China de waarde van hun munt manipuleren en dat de VS hetzelfde zou moeten doen. In het verleden had hij al meerdere keren aangegeven dat hij een zwakkere dollar wil. Dit is door de valutamarkten opgepakt. Beleggers en analisten denken nu dat de kans op een valutainterventie door de Amerikaanse autoriteiten is toegenomen. Hierdoor heeft de dollar moeite om te stijgen ten opzichte van de euro maar ook ten opzichte van een groot aantal andere valuta’s. Wij denken dat het onwaarschijnlijk is dat de Amerikaanse autoriteiten zullen interveniëren op de valutamarkten. Het gedrag van Trump is echter niet te voorspellen. Mocht er wel een valutainterventie plaatsvinden dan denken we dat die niet een succes zal zijn om de volgende redenen. De liquiditeit van de dollar is te hoog om de markt naar je hand te kunnen zetten. De posities op de valutamarkten en het beleggerssentiment moeten extreem zijn om een langdurig effect te hebben. De kans op een succesvolle interventie neemt ook af naarmate er minder landen gecoördineerd interveniëren. Tot slot denken wij dat de Amerikaanse dollar geen valutainterventie nodig heeft om te verzwakken. In onze ogen is het een kwestie van tijd. De dollarrally loopt op zijn laatste benen en de fundamenten verslechteren.

De druk op de euro neemt toe …

De druk op de euro neemt toe. Dit is niet meteen zichtbaar in EUR/USD maar wel in andere valutaparen. Omdat EUR/USD het meest liquide valutapaar is, zijn veranderingen vaak niet meteen zichtbaar in EUR/USD. EUR/CHF en EUR/JPY liggen duidelijk onder druk door meer vraag naar de safe-haven-valuta’s, de Japanse yen en de Zwitserse frank. De kans is aanzienlijk dat EUR/CHF onder het laagste punt van dit jaar duikt en richting 1,10 zal dalen. De vooruitzichten voor EUR/JPY zijn ongeveer gelijk. Op korte termijn verwachten we een lagere EUR/JPY richting 119. De Zweedse en de Noorse kroon doen het ook relatief goed ten opzichte van de euro. Beide munten profiteren van het feit dat hun centrale banken hebben aangegeven door te zullen gaan met het verhogen van de beleidsrente. Ze zijn de uitzondering aangezien de meeste centrale banken vooral denken aan het verruimen van het monetair beleid. Het enige dat van tijd tot tijd het beleggerssentiment rond de Noorse kroon wat dempt, is de lagere olieprijs. Wat wel belangrijk is om in de gaten te houden, is dat bij een aanzienlijke verslechtering van het beleggerssentiment deze valuta’s in waarde zullen dalen omdat ze minder liquide zijn.

… en het Britse pond is uit de gratie

Op dit moment is het Britse pond volledig uit de gratie. Beleggers beginnen nerveuzer te worden over de mogelijke benoeming op 22 juli van Boris Johnson als leider van de Conservatieve Partij. Het is echter onduidelijk of hij op 24 juli benoemd zal worden als premier. De kans is aanwezig dat de Conservatieve Partij op 24 juli haar meerderheid kwijtraakt omdat twee partijleden mogelijk overstappen naar een andere partij. Kortom een hoop politieke onzekerheid en een hoger risico van een brexit-zonder-overeenkomst. Als gevolg hiervan is het Britse pond gedaald en zal de munt op korte termijn onder druk blijven. GBP/USD zou kunneHet n dalen tot 1,20 en EUR/GBP kunnen stijgen tot 0,93. We zijn niet zo negatief als anderen omdat de grote net-short speculatieve posities in het pond lijken te suggereren dat beleggers al voor een aanzienlijk deel gepositioneerd zijn voor een brexit-zonder-overeenkomst. Het Britse pond zal waarschijnlijk alleen een duidelijk herstel laten zien als de kans op een brexit-zonder-overeenkomst aanzienlijk daalt.