FX Weekly – Focus blijft op monetair beleid Fed

door: Georgette Boele

in deze publicatie: Focus blijft op Amerikaanse monetair beleid. GBP/USD nieuw dieptepunt in 2019.

190711-FX-Weekly.pdf (191 KB)
Download

De focus blijft op Amerikaanse monetair beleid

Deze week was alle aandacht van beleggers gericht op het commentaar van beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank en met name voorzitter Jerome Powell. Daarnaast werden de notulen van de vorige vergadering van de Fed gepubliceerd. Een paar weken geleden waren beleggers van mening dat er ongeveer een kans van 40% was dat de Fed eind juli haar beleidsrente met 50 basispunten zou verlagen. Na het werkloosheidsrapport van afgelopen vrijdag werden deze verwachtingen volledig teruggedraaid. Net voor de verklaring van Jerome Powell voor het Congres was er zelfs een heel kleine minderheid die verwachtte dat de Fed eind juli haar beleidsrente niet zou aanpassen, ofschoon de overgrote meerderheid nog een verlaging met 25 basispunten verwachtte. De verklaring van Jerome Powell en de notulen van de Fed waren verruimingsgezind. Hierdoor nam het optimisme weer toe dat er misschien toch een verlaging van de beleidsrente met 50 basispunten in juli in het vat zit. Op dit moment geeft de markt aan dat de kans van een verlaging van 50 basispunten ongeveer 25% is en een verlaging met 25 basispunten ongeveer 75%. Dus de markt is van mening dat er een renteverlaging komt, maar de vraag is hoe groot deze zal zijn.

Deze verwachtingen hebben voortdurend invloed op de Amerikaanse dollar. De dollar steeg toen beleggers minder optimistisch werden over een renteverlaging met 50 basispunten, voornamelijk omdat het beleggerssentiment relatief positief was, terwijl de stijgende verwachting van een forse renteverlaging na de notulen en de verklaring van Powell de dollar omlaag duwde. In de komende dagen zullen Amerikaanse macro-economische cijfers en het commentaar van Amerikaanse beleidsmakers opnieuw de aandacht opeisen. Vanaf 20 juli tot en met de communicatie van het monetair beleid op 31 juli zal er geen commentaar zijn van beleidsmakers, maar macro-economische cijfers zullen wel invloed blijven houden. Ons basisscenario is een renteverlaging van 25 basispunten in juli.

GBP/USD nieuw dieptepunt in 2019

Op 9 juli testte het Britse pond ten opzichte van de Amerikaanse dollar het dieptepunt van januari 2019. Het was een combinatie van een positief dollarsentiment en politieke onzekerheid in het VK die voor deze beweging zorgde. Op 22 juli wordt bekend of Boris Johnson het stokje over zal nemen van Theresa May als leider van de Conservatieve Partij. Het is niet duidelijk of hij meteen premier zal worden. Het is mogelijk dat een aantal partijleden hem niet zal steunen om premier te worden in verband met zijn wens om voor een brexit-zonder-overeenkomst te gaan. Als gevolg hiervan zouden er verkiezingen kunnen worden uitgeschreven (dit is niet ons basisscenario), die drie tot vier weken later plaats kunnen vinden, dus ongeveer eind augustus. De komende weken en maanden zullen nog spannend zijn voor het VK en het Britse pond. Beleggers zijn op dit moment grotendeels gepositioneerd voor een minder gunstige uitkomst en de speculatieve net-short-posities in het pond zijn aanzienlijk. We denken dat het pond relatief goedkoop is ten opzichte van de Amerikaanse dollar maar dat het nog te vroeg is om een sterke opleving te verwachten. Onze eindejaarsprognose van GBP/USD is 1,24.