FX Weekly – ECB hint op verruiming

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Vóór de ECB-vergadering was over de hele linie eurozwakte zichtbaar. Daarna herstelde de euro iets. De sterke Zwitserse frank bezorgt de centrale bank (SNB) hoofdpijn. Vooralsnog denken we dat de SNB kiest voor valutainterventies.

190725-FX-Weekly.pdf (193 KB)
Download

De euro onder druk

In de FX Weekly van vorige week gaven we aan dat de druk op de euro toeneemt. Dit was niet meteen zichtbaar in EUR/USD maar wel in andere valutaparen. Deze week was de eurozwakte niet alleen zichtbaar in andere valutaparen maar ook in EUR/USD. EUR/USD is gedaald richting het vorige dieptepunt van 1,1107. Op de optiemarkt is een voorkeur om te hedgen voor een hogere EUR/USD snel omgeslagen naar een lichte voorkeur om zwakte in EUR/USD te hedgen. Deze verandering geeft aan dat beleggers er momenteel weinig vertrouwen in hebben dat EUR/USD aanzienlijk zal herstellen. EUR/CHF en EUR/JPY zijn ook gedaald, zoals we hadden verwacht. EUR/CHF is onder het niveau van 1,10 gedaald en EUR/JPY ging richting 120. Er zijn twee belangrijke redenen aan te voeren voor deze eurozwakte. Ten eerste waren deze week de macro-economische cijfers van de eurozone opnieuw zwakker dan verwacht (de inkoopmanagersindices en de Duitse Ifo-bedrijfsklimaatindicator). Hierdoor blijven de vooruitzichten voor de eurozone-economie zwak. Ten tweede kwam vandaag de ECB bijeen om te beslissen over het monetair beleid. De verwachtingen waren hooggespannen. In het kort, zwakkere macro-economische cijfers van de eurozone en het anticiperen op monetaire verruiming hielden de euro voor de vergadering onder druk.

ECB was verrruimingsgezind

De ECB liet het monetair beleid ongewijzigd, maar gaf een krachtig signaal dat er een pakket van monetaire verruiming aan komt. We denken dat de ECB in september de rente zal verlagen met 10 basispunten en met nog eens 10 basispunten in de maanden erna. Verder verwachten wij later in het jaar (in september) de aankondiging van een nieuw aankoopprogramma. De meeste beleggers hadden iets dergelijks verwacht, maar een aantal had zelfs vandaag al een renteverlaging verwacht. Als gevolg van deze uitkomst steeg de euro in eerste instantie, maar daarna testte EUR/USD het dieptepunt van 1,1107 om vervolgens weer te herstellen. We verwachten dat EUR/USD in een krappe bandbreedte zal blijven bewegen en we houden vast aan onze eindejaarsvoorspelling van 1,12.

De strategie van de Zwitserse centrale bank

Deze week was EUR/CHF onder het niveau van 1,10 gedoken. Wij denken dat de Zwitserse centrale bank (SNB) niet blij is met de sterkte van de frank, die deze week het hardst steeg van de belangrijkste valuta’s. Een groot deel van de sterkte van de frank ten opzichte van de euro is toe te schrijven aan het feit dat beleggers verwachten dat de ECB meer zal verruimen dan de SNB. Maar ook brexitonzekerheid heeft de frank gesteund. Wij denken dat de SNB de komende maanden de sterkte van de frank zal willen afzwakken via valutainterventies. Op 19 september komt de SNB bijeen om te beslissen over het monetair beleid. Mocht dan aan de opmars van de frank niet een einde zijn gekomen dan is er zwaarder geschut nodig. De SNB zou in dat geval over kunnen gaan tot het verlagen van haar beleidsrente (nu -0,75%). De verwachtingen onder beleggers nemen toe dat de SNB hiertoe over zal gaan. Vooralsnog gaan wij er nog steeds vanuit dat valutainterventies voorlopig een sterkere frank voorkomen. Indien de ECB meer verruimingsgezind is dan wij voorzien, de macro-economische cijfers van de eurozone zwak blijven en er een brexit-zonder-overeenkomst komt dan is de opmars van de frank waarschijnlijk niet te stoppen met alleen valutainterventies. De SNB zal dan waarschijnlijk overgaan op het verlagen van de beleidsrente.