Headlines | ‘Marqt te koop’

door: Sonny Duijn

Foto: Shutterstock

 

 

Supermarktketen Marqt staat volgens dagblad NRC te koop. De supermarkt, die inzet op duurzaamheid, lokaal, vers en biologisch, komt de afgelopen tijd vaker in het nieuws: alle commissarissen stapten op en het bedrijf wil inzetten op kleine winkels, waar mensen op meerdere momenten in de week hun boodschappen doen.

Insight:
De tot op heden uitgezette strategie om uit te breiden en eindelijk winst te maken, lijkt niet van de grond te komen. Dat is opvallend, omdat het assortiment van Marqt wel aansluit op de toenemende vraag van consumenten naar verse en duurzame producten. Zo zijn vier op de tien consumenten bereid om meer te betalen voor voeding om duurzamer te leven.

Voor een onderneming als Marqt ligt de lat steeds hoger om zich te onderscheiden met een bijzonder assortiment. Zo is de supermarktbranche als geheel meer naar vers geschoven. Tussen 2013 en vorig jaar groeide het aandeel vers in dit assortiment van 43 naar 48 procent van het totale aanbod. Die beweging heeft de voedingspeciaalzaken veel omzet gekost. Niet voor niets verdwenen de laatste jaren meer dan duizend vestigingen van groentewinkels, bakkerijen en slagerijen in ons land. Vorig jaar waren versproducten – vooral kant-en-klare maaltijden – samen met vriesvers de sterkste omzetgroeiers binnen de supermarktbranche.

De grote en gevestigde supermarktketens hebben bovendien net als Marqt duurzaamheid hoog op de agenda. Zo werkt de branche mee aan de beoogde halvering van voedselverspilling over elf jaar en moet in zes jaar het plasticverbruik met een vijfde zijn verminderd. Een van de manieren om plasticverbruik te verminderen is het vernevelen van groente en fruit.

Met de beweging naar duurzaamheid komen de gevestigde supermarktketens meer en meer in het vaarwater van Marqt en andere ecologische ondernemingen. Exemplarisch is dat Albert Heijn onlangs een samenwerking aankondigde met de innovatieve start-up Wasteless om via slimme en dynamische prijsstellingen voedselverspilling te beperken. Dit was kort nadat Marqt met dezelfde start-up in zee ging.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie: