Stabiele grondstofprijzen bij tragere economische groei

door: Georgette Boele , Casper Burgering , Hans van Cleef

Het Economisch Bureau van ABN AMRO heeft zijn prognoses voor de wereldwijde economische groei verlaagd en verwacht dat het monetaire beleid eind dit jaar wereldwijd wordt verruimd. Deze wijzigingen weerspiegelen een negatievere visie op het verdere verloop van het handelsconflict in de komende maanden. Dit heeft ook invloed op grondstofprijzen.

We verwachten dat het beleggerssentiment zal verslechteren en gaan uit van een toenemende ‘veilige-haven-vraag’ naar Amerikaanse dollars. Een enigszins sterkere dollar en een zwakker sentiment werken over het algemeen negatief door in grondstofprijzen.

Aan de andere kant verwachten we dat de Fed de rente verlaagt en dat de ECB aan QE begint. Een losser monetair beleid ondersteunt in het algemeen de grondstofprijzen.
Bovendien zouden krappe voorraden (in basismetalen) en (geo)politieke spanningen (olie) de prijzen enige steun moeten geven.

Al met al blijven we neutraal over de trend in grondstofprijzen dit jaar.

Monthly-Commodity-Insights-Jun-2019.pdf (865 KB)
Download

Energie

Wij hebben onze Gas TTF-prognoses voor het vierde kwartaal van 2019 en het eerste kwartaal van 2020 verlaagd op basis van hogere dan normale voorraden. Deels is dit als gevolg van de toegenomen LNG-import en een milde verwachting over de vraag.

US Henry Hub stond enigszins onder druk en daalde tot onder de 2,50/mmBtu. De druk ontstond doordat de verwachtingen over de Amerikaanse schalieproductie goed blijven en dat zorgt voor een lager opwaarts potentieel.

Edelmetalen

Wij blijven positief over de goudprijs en houden aan onze eindjaarsvoorspelling van USD 1.400 per ounce vast.

Wij verwachten ook een hogere zilverprijs, maar het opwaartse potentieel is lager als gevolg van de lagere verwachte cyclische vraag. We hebben daarom onze zilverprijsvoorspelling verlaagd.

De vooruitzichten voor platinaprijs is minder positief. Wij gaan uit van een neerwaartse trend in de prijs als gevolg van de lagere vraag naar autokatalysatoren. Een hogere goudprijs zou dit nadeel enigszins nog kunnen temperen.

Wij blijven negatief over de palladiumprijs omdat een sterk cyclisch metaal is en daarmee gevoelig voor veranderingen in de wereldwijde economische groei en de handelscyclus.

Basismetalen

Het Economisch Bureau van ABN AMRO heeft de wereldwijde economische groeiprognoses onlangs verlaagd. De nieuwe prognoses impliceren een langere periode van sub-trend economische groei, maar we verwachten geen recessie. Al met al vertaalt zich dit in een lagere groei van de vraag naar metalen. Daarom hebben wij onze prognoses voor onze basismetalen verlaagd.

Op langere termijn blijven we echter optimistisch over basismetaalmarkten. Dit is vooral het geval voor koper en nikkel. Voor de meeste basismetaalmarkten worden tekorten verwacht.

Ferrometalen

Globale indicatoren van het ondernemersvertrouwen blijven zwak. De autoproductie is dit jaar gedaald in China, de VS en de EU. Ook de wereldwijde industriële productie is relatief zwak. Al met al staat de vraag naar staal wereldwijd onder druk.

Wij denken dat de staalprijzen dit jaar zwak zullen blijven. De prijzen voor grondstoffen voor het maken van staal (ijzererts en cokeskolen) zijn nog steeds relatief hoog door problemen aan de aanbodzijde. Als gevolg hiervan zijn de marges van veel staalfabrieken relatief laag. We denken dat de prijzen van ijzererts in 2019 zullen afnemen op het moment dat het aanbod herstelt. De prijs van cokeskolen zal zijn hoge niveau voorlopig behouden vanwege aanhoudende robuuste vraag.

Agrarische grondstoffen

De tarweprijs is sterk gestegen door zware regenval in de VS. Het aanbod van tarwe in de EU is voldoende. Per saldo is de beschikbaarheid goed en dat draagt bij aan een zwakkere prijs.

Door de zware regenval in de VS kunnen boeren geen maïs planten. En terwijl China te maken heeft met een insectenplaag, is de oogst in Brazilië de hoogste in de geschiedenis. Per saldo neemt de beschikbaarheid van mais af en dat zorgt voor hogere prijzen.

Het planten van sojabonen in de VS dreigt te vertragen als gevolg van hevige regen, terwijl Brazilië het grootste oogst ooit binnenhaalde. De hoop op een oplossing op korte termijn van het handelsgeschil tussen de VS en China is laag. De varkenspest in China heeft de vraag naar soja sterk verminderd.

De beschikbaarheid van suiker is nog steeds hoog, maar een insectenplaag in China beschadigen de gewassen. De export van suiker uit Thailand heeft een recordniveau bereikt, terwijl in India een record aan suikerproductie wordt verwacht. Dit dempt een sterk prijsherstel.

Beneden gemiddelde regenval in Ivoorkust is schadelijk voor het cacaogewas. Maar de aantallen vermalingen zijn wereldwijd gestegen en dit duidt op een solide vraag. De aankondiging van een bodemprijs door Ivoorkust en Ghana kan resulteren in een aanbodoverschot.

Een grote Braziliaanse koffieoogst heeft de prijzen sinds 1 januari gedrukt. De kans is groot op weer een grote oogst in Brazilië volgend seizoen. De relatieve zwakke Braziliaanse real maakt export echter aantrekkelijker. Per saldo zullen de prijzen zwak blijven.