Headlines | O-Pac veelbelovend maar financiering is uitdagend

door: Arnold Mulder

Foto: Shutterstock

De bouw van een grote ondergrondse waterkrachtcentrale in Limburg is haalbaar, zo concluderen onderzoekers van Berenschot. De zogenoemde Ondergrondse Pomp Accumulatie Centrale (O-Pac) werkt als een duurzame megabatterij met een opslagcapaciteit van 1,400 MW elektriciteit en kan in 2030 kostendekkend zijn. O-Pac vergt naar verwachting een investering van 1,8 miljard euro.

Insight:
De voorgestelde waterkrachtcentrale is bijzonder groot van omvang en kan ook een bijzonder groot probleem helpen oplossen: de toekomstige leveringszekerheid van duurzaam opgewekte elektriciteit in Nederland. De financiering van O-Pac wordt evenwel lastig. De centrale is een uniek en eenmalig project. Met windstroom wordt water uit een 1400 meter diep ondergronds meer gepompt. Als het windstil is, valt het water via een buizenstelsel weer naar beneden waarbij duurzame elektriciteit wordt opgewekt. Alleen het Graetheide-plateau in Limburg is hiervoor geologisch en geografisch geschikt. Financiers kunnen niet leunen op ervaring bij vergelijkbare projecten, omdat vergelijkbare projecten simpelweg niet bestaan. Risico’s zijn daardoor erg moeilijk in te schatten.
Zonder stevige publieke ondersteuning is O-Pac daarom niet te realiseren. We mogen O-Pac echter niet negeren. Daarvoor is het potentieel van deze oplossing, alsook probleem met de leveringszekerheid, te groot. Veel nieuwe windparken op de Noordzee worden de komende jaren gebouwd, terwijl de opmars van zonne-energie onverminderd doorzet. Op de vraag hoe we grote schommelingen in de productie van hernieuwbare elektriciteit gaan opvangen, hebben we echter nog geen finaal antwoord. O-Pac kan veel duurzaam opgewekte energie voor langere periodes opslaan, waardoor de Nederlandse energievoorziening veel beter bestand wordt tegen het onvoorspelbare Nederlandse weer.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie: