FX Weekly – Wapenstilstand in het handelsconflict?

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Lange termijn dollartrend onder druk. Wel of niet een wapenstilstand in het handelsconflict. In de ban van de ECB en de Fed.

190627-FX-Weekly.pdf (190 KB)
Download

Lange termijn dollartrend onder druk

Eind vorige week daalde de Amerikaanse dollar ten opzichte van een mandje van de belangrijke valuta’s omdat de verruimingsgezinde uitspraken van de Amerikaanse centrale bank nog steeds doorwerkten. EUR/USD brak boven het tweehonderddaags voortschrijdend gemiddelde en de dollar-index eronder. Dit zijn belangrijke signalen dat aan de lange termijn stijgende trend van de dollar een einde zou kunnen komen.
Aan het begin van de week hadden financiële markten ongeveer een 40% kans ingeprijsd dat de Amerikaanse centrale bank in juli de rente met 50 basispunten zou verlagen. Een dag later temperde een beleidsmaker van de Amerikaanse centrale bank deze verwachtingen iets. Als gevolg hiervan herstelde de dollar weer.

Wel of niet een wapenstilstand in het handelsconflict

De komende dagen zijn beleggers vooral geïnteresseerd of de VS en China tot elkaar komen en of er een soort wapenstilstand komt, waarbij de importtarieven voor een bepaalde periode niet verhoogd zullen worden. Financiële markten lopen hier al iets op vooruit en dit heeft het beleggerssentiment gesteund. Mocht er daadwerkelijk een wapenstilstand komen dan zullen munten die als veilige haven dienen tijdelijk onder druk staan en valuta’s van landen die profiteren van een verbetering van de wereldhandel en wereldeconomie het tijdelijk wat beter doen.

In de ban van de ECB en de Fed

In de komende weken zullen de verwachtingen over de rentebesluiten van de ECB (25 juli) en de Fed (31 juli) waarschijnlijk continue bijgesteld worden. Als de verwachtingen over een mogelijke renteverlaging van 50 basispunten door de Fed toenemen dan zal de dollar dalen als het beleggerssentiment relatief positief blijft. Mocht het beleggerssentiment verslechteren dan zal de dollar waarschijnlijk goed blijven liggen. De vraag naar veilige-havens zal dan het effect van de mogelijk lagere rente dempen. De marktverwachtingen omtrent de ECB zijn ook hooggespannen. Beleggers gaan ervan uit dat de ECB in de aankomende vergadering de markt zal voorbereiden op een mogelijke renteverlaging in september. Dat is ook onze visie. De macro-economische cijfers van de eurozone en de VS en ook het commentaar van ECB- en Fed-beleidsmakers zullen de komende weken nauwkeurig gevolgd worden. Desondanks zal de kans op een duidelijke richting/trend in EUR/USD klein zijn. We denken dat EUR/USD voor de rest van het jaar nog in de 1,10 – 1,15 bandbreedte zal bewegen, en vaak zo dicht mogelijk bij het niveau van 1,12.