FX Weekly – Nieuwe visie

In deze publicatie: EUR/USD in een bandbreedte van 1,10 tot 1,15 met als voorspelling 1,12. Negatieve factoren voor zowel de dollar als de euro houden EUR/USD in balans. Safe-haven-valuta’s zullen populair blijven. Verzwakking van Chinese yuan gaat niet verder dan 7,0 versus de dollar. Valuta’s van landen die afhankelijk zijn van de wereldhandel, die grondstoffen exporteren en van opkomende markten dalen in waarde.

190612-FX-Weekly.pdf (207 KB)
Download

Nieuwe visie

Vorige week zijn wij overgestapt op een negatiever basisscenario. Wij hebben onze prognoses voor de economische groei in de meeste regio’s verlaagd en onze ramingen voor de korte en lange rentes naar beneden bijgesteld, omdat wij nu uitgaan van diverse verruimingsmaatregelen door centrale banken. We hebben ook onze ramingen voor valuta’s aangepast. De volgende factoren zullen negatief zijn voor de euro:
– zwakkere macro-economische vooruitzichten,
– monetair verruiming door de ECB,
– op een gegeven moment zullen de politieke ontwikkelingen in Italië weer de aandacht krijgen van beleggers en…
– de technische vooruitzichten blijven negatief voor de euro zolang EUR/USD onder het niveau van 1,1370 is

Daarnaast zijn er ook negatieve factoren voor de dollar. De Fed heeft aangegeven dat zij mogelijk overgaat tot het verlagen van de beleidsrente (financiële markten hebben dit al ingeprijsd). Als Amerikaanse macro-economische cijfers zwakker uitvallen dan verwacht, dan zal dit de dollar onder druk zetten. Verder denken wij dat het renteverschil tussen de VS en Duitsland voor het einde 2020 zal afnemen. Dit is ook negatief voor de dollar ten opzichte van de euro. Als gevolg hiervan verwachten we dat EUR/USD de rest van dit jaar binnen een krappe bandbreedte van 1,10 tot 1,15 zal blijven bewegen. Onze nieuwe voorspellingen voor EUR/USD zijn 1,12 voor het einde van het tweede, het derde en het vierde kwartaal.

We denken dat de Japanse yen en de Zwitserse frank als safe-haven-valuta’s het relatief goed blijven doen in deze onzekere tijden. De stijgingen zullen echter niet substantieel zijn, omdat de Zwitserse centrale bank en de Japanse autoriteiten een sterke stijging van hun munten willen voorkomen. Door de onzekerheid rondom brexit zal het Britse pond onder druk blijven. De Chinese autoriteiten zullen waarschijnlijk de zwakte van de Chinese yuan willen beperken. We verwachten geen daling van de yuan tot onder het niveau 7,0 ten opzichte van de dollar. Daarnaast verwachten wij dat valuta’s van landen die relatief sterk afhankelijk zijn van de wereldhandel (zoals de Zweedse kroon en de Koreaanse won), valuta’s van grondstofexporterende landen (zoals de Australische dollar en Canadese dollar) en valuta’s van opkomende landen (zoals de Turkse lira) in waarde zullen dalen.