FX Weekly – Nervositeit neemt toe

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Valutamarkten lijken nu ook wakker te zijn geschud. De toegenomen handelsspanningen steunen de yen en de frank. EUR/USD blijft binnen een smalle bandbreedte.

190607-FX-Weekly-1.pdf (185 KB)
Download

Valutamarkten lijken nu ook wakker te zijn geschud

Na weken van relatieve kalmte lijken de valutamarkten nu eindelijk ook wakker te zijn geschud. Grotere nervositeit over het uitbreiden van het handelsconflict en de mogelijke gevolgen voor de mondiale economie zorgden voor hogere bewegelijkheid op de valutamarkten. De lagere bereidheid onder beleggers om risico te nemen zorgde voor vraag naar de Japanse yen en ook de Zwitserse frank (safe-haven-valuta’s) terwijl valuta’s van landen die afhankelijk zijn van de mondiale groei en wereldhandel van de hand werden gedaan. Daar komt bij dat de financiële markten in een rap tempo ruimer monetair beleid van de Fed, ECB en andere centrale banken hebben ingeprijsd.

Het gedrag van EUR/USD was vooral wispelturig. In eerste instantie zorgden meer handelsspanningen tussen de VS en China voor safe-haven-vraag naar de dollar. In tweede instantie daalde de dollar toen Fed-functionarissen aangaven dat een renteverlaging tot de mogelijkheid behoort. Dit zorgde voor een verbetering van het beleggersklimaat en de verwachting dat de Fed mogelijk de rente nog meer zal verlagen dan oorspronkelijk werd aangenomen. EUR/USD steeg van 1,1130 naar net boven 1,1300 in een paar dagen tijd, voordat de koers weer daalde naar 1,1230. Op dagbasis kunnen de uitslagen aanzienlijk zijn, maar als men meer afstand neemt dan zijn de uitslagen beperkt. Het technische plaatje van EUR/USD is negatief zolang de koers onder het tweehonderdaags voortschrijdend gemiddelde ligt (net boven 1,1370).

Reactie op de ECB

Voor de ECB-vergadering waren de verwachtingen hooggespannen dat ECB-president Mario Draghi verruimingsgezind zou klinken. De ECB liet de rente ongewijzigd zoals verwacht. In de begeleidende verklaring stond dat de ECB-rentes waarschijnlijk op het huidige niveau blijven tot en met de eerste helft van 2020 in plaats van tot eind dit jaar. Een tijdje geleden zou dit gezien worden als een verruimingsgezinde verklaring, omdat de rente voorlopig nog niet zal stijgen. In het huidige klimaat, waar beleggers vooral anticiperen op mogelijke renteverlagingen bij de Fed en de ECB, werd deze verklaring juist verkrappingsgezind gezien. De reden is dat de rente dus waarschijnlijk voorlopig niet verlaagd zal worden. Dit gaf steun aan de euro. Tijdens het vragenuurtje maakte Mario Draghi verruimingsgezinde opmerkingen maar deze werden amper opgepikt door de markt. We hebben recent ons basisscenario en onze EUR/USD voorspelling aangepast. Onze nieuwe eindejaarsvoorspelling is 1,12.