FX Weekly – Centrale banken aan zet

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Zowel de Fed als de ECB klinkt verruimingsgezind. EUR/USD blijft in een nauwe bandbreedte met als belangrijkste weerstand- niveau 1,1355. De Bank of England was minder verkrappingsgezind dan verwacht terwijl de Norges Bank verkrappingsgezind was.

190621-FX-Weekly.pdf (208 KB)
Download

Zowel ECB als Fed klinkt verruimingsgezind

EUR/USD daalde het begin van de week, omdat de uitspraken van Mario Draghi in de richting wijzen dat een renteverlaging door ECB mogelijk zou kunnen zijn. Later in de week na de beslissing van de Fed steeg EUR/USD weer. De Amerikaanse centrale bank liet het monetair beleid ongewijzigd, maar gaf wel aan dat zij de rente binnenkort mogelijk wil verlagen. De kans dat de rente in juli met 50 basispunten wordt verlaagd in plaats van de verwachte 25 basispunten, is daarmee duidelijk toegenomen. Dit resulteerde in een opgewekt beleggerssentiment op financiële markten. Zo daalde de rente op Amerikaanse staatsobligaties en stegen de aandelenkoersen. Verder daalde de Amerikaanse dollar, omdat het renteverschil tussen de VS en andere landen op staatsobligaties afnam. Bijvoorbeeld USD/JPY daalde door een lager renteverschil tussen de VS en Japan (de Japanse centrale bank hintte niet op monetair verruiming) en niet omdat de Japanse yen gezocht werd i.v.m. safe-haven-vraag. Het belangrijkste niveau in EUR/USD is 1,1355. Dit is het niveau van de tweehonderddaags voortschrijdend gemiddelde. Zolang EUR/USD onder dit niveau koerst, is het technische plaatje negatief. We handhaven onze eindejaarsvoorspelling van 1,12 in EUR/USD.

De Bank of England was minder verkrappingsgezind

De Bank of England was gisteren aan zet. Ze liet de beleidsrente ongewijzigd en herhaalde dat ze nog steeds overweegt de beleidsrente te verhogen. Daarnaast maakte zij ook duidelijk dat de neerwaartse risico’s voor de economie zijn toegenomen door de handelsspanningen tussen de VS en China. Verder is volgens de Bank of England het risico van een brexit-zonder overeenkomst gestegen. Vooral de laatste twee opmerkingen zorgden ervoor dat het Britse pond in waarde daalde ten opzichte van de euro en winst teruggaf ten opzichte van de dollar. De onzekerheid over brexit is nog steeds groot. Boris Johnson zal waarschijnlijk het stokje overnemen van Theresa May, maar bevestiging kan nog tot 22 juli op zich laten wachten. Ondertussen komt de deadline van eind oktober steeds dichterbij. In de komende weken en maanden zal het pond waarschijnlijk nog uit de gratie blijven, ondanks het feit dat beleggers inmiddels aanzienlijke net-short posities hebben opgebouwd.

De Norges Bank was verkrappingsgezind

De Norges Bank was ook aan zet en ze verraste vriend en vijand door meer verkrappingsgezind te klinken. Niet alleen verhoogde zij de beleidsrente van 1,0% naar 1,25%, ze zei ook dat de beleidsrente waarschijnlijk iets sneller kan stijgen in het komend jaar dan werd aangegeven in maart. Het aantal renteverhogingen over de periode waarvoor ze voorspellingen afgeeft, zou wel gelijk blijven. Het is verrassend dat de Noorse centrale bank zo verkrappingsgezind is bij alle onzekerheid over het handelsconflict en de mondiale groei. De Noorse kroon deed het goed na de bekendmaking.