Kinderopvang dreigt te duur te worden

door: Kasper Buiting , Justine Vijver

Kinderopvang wordt steeds populairder. De laatste 10 jaar is het aantal kinderen dat naar kinderopvang gaat bijna verdubbeld. Toch zijn er problemen. Voor hoge inkomens in stedelijke gebieden wordt de prijs van de opvang erg hoog.

Lees hier meer over in de nieuwe Stand van Zakelijke Dienstverlening:

Stand-van-ZDV-2019-mei.pdf (2 MB)
Download

 

De overheid heeft de kwaliteitseisen voor de kinderopvang aangescherpt. De meest impactvolle maatregel is dat de Beroepskracht- kindratio (BKR) bij babyopvang verandert. Waar eerder nog 4 baby’s bij een begeleider mochten worden ondergebracht, zijn dit nu nog maar 3 baby’s. Deze en andere maatregelen zorgen voor een groter personeelstekort en hogere kosten voor de kinderopvangcentra. De kinderopvangcentra berekenen deze kosten door aan de ouders.

De overheid heeft voor deze extra kosten de kinderopvangtoeslag verhoogd. Het probleem is echter dat de prijzen in specifieke gevallen sterker stijgen dan de toeslag. Met name voor de hogere inkomensgroepen in stedelijke gebieden dreigt de prijs te hoog te worden.