Goede tarweoogst houdt beschikbaarheid hoog

door: Casper Burgering

De vraag naar tarwe blijft komend seizoen (2019/20) op niveau. De menselijke consumptie van tarwe en de vraag vanuit de diervoedingsindustrie groeien met zo’n 2% op jaarbasis. De tarweoogst neemt echter met 4% toe. Het verschil in groeitempo tussen vraag en aanbod zorgt ervoor dat de mondiale voorraden met bijna 4% stijgen. Mondiaal blijft de beschikbaarheid van tarwe daarmee goed en dat zorgt voor prijsdruk. Maar ook de richting van de dollar heeft invloed op de tarweprijs.

Agri-Insights-Tarwe_mei-2019.pdf (527 KB)
Download

Tarweoogst overstijgt tarweconsumptie

De EU, China, India en Rusland produceren gezamenlijk circa 60% van de mondiale output van tarwe. De grootste producent is de EU met een aandeel van 20% in de wereldproductie van tarwe. China volgt de EU echter op de voet met een aandeel van 17%. Vorig jaar was vooral de droogte in de EU een groot probleem voor de tarweoogst. Daardoor kromp de EU productie met 9%, maar dit waren exceptionele omstandigheden. Voor komend seizoen gaat de International Grains Council (IGC) uit van weer normale omstandigheden. De IGC verwacht dat de productie van tarwe in de EU komend jaar met 8% toeneemt. In Rusland stijgt de output met 11% iets harder, terwijl in China en India de productie krimpt. Per saldo gaat de mondiale output van tarwe volgend jaar toenemen met bijna 4%.

Handel in tarwe groei matig

De totale export van tarwe stijgt volgend jaar met krap 1%, aldus het IGC. Rusland en de EU exporteren veel op jaarbasis, terwijl China en India hun tarweoogst vooral voor eigen gebruik inzetten. De Russische export van tarwe blijft komend jaar stabiel, ondanks de relatief sterke toename van de output. Dit komt deels doordat de competitiviteit van Russisch tarwe afneemt bij een relatief hoge prijs. Desondanks blijft Rusland komend seizoen voor de vierde maal op rij de grootste exporteur van tarwe ter wereld, met een aandeel van 20% in de totale export. Een groot deel van het tarwe uit Noord-Amerika is ook bestemd voor de exportmarkt, waarbij met name de VS veel exporteren. De export-groei vanuit de VS blijft echter stabiel, terwijl de export vanuit Canada met 1% groeit.

De vraag naar tarwe neemt komend jaar met 1,5% toe. Dat lijkt aanvankelijk nog beperkt, maar ten opzichte van de groei vorig jaar is dit een verbetering 1,4%-punt.

Per saldo wordt er in het seizoen 2019/20 meer tarwe geoogst dan dat er in totaal wordt verbruikt. Het overschot wordt aan de voorraden toegevoegd en die stijgen met 3,6% op jaarbasis. Daarmee bereiken de voorraden een recordniveau. Kortom, de beschikbaarheid van tarwe blijft voorlopig goed. De meeste voorraden liggen in China en die nemen komend jaar toe, onder invloed van een hogere productie en groei van de import. In de VS dalen de voorraden voor de vierde opeenvolgende jaar.

De invloed van het totale aanbod en de voorraden op de tarweprijs is hoog. De richting van de tarweprijs wordt sterk beïnvloed door ontwikkelingen in de aanbodzijde. Op het moment dat de voorraden in weken van consumptie toenemen, brengt dat meer prijsdruk en vice versa. Doordat de voorraden hun relatief hoge niveau behouden, blijft de tarweprijs relatief laag. Wij gaan er van uit dat de tarweprijs in 2019 en 2020 licht herstelt. De afzwakking van de dollar heeft hier een rol.

Zwakkere dollar brengt hogere tarweprijs

De relatie tussen de trend in de dollar en de tarweprijs is hoog. Bij een sterkere dollar ontvangen verkopers van tarwe minder dollars voor hun product en zullen zij meer aanbieden om de omzet op peil te houden. Door het hogere aanbod, daalt de prijs. En omgekeerd geldt dat als de dollar afzwakt, dan stijgt de prijs van tarwe.

De verwachting van ABN AMRO is dat de dollar in 2019 afzwakt richting de EUR/USD 1,16. In 2020 verzwakt de dollar verder richting de EUR/USD 1,25. Dit komt mede doordat de eurozone-economie later in het jaar enigszins herstelt en de economie in de VS afkoelt. Omdat de trend in het aanbod van grote invloed is op de prijs, blijft het herstel van de tarweprijs echter beperkt.