FX Weekly – Gedoe in de marge

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Er zijn voldoende redenen aan te voeren om de financiële markten in beweging te zetten, maar valutamarkten lijken niet onder de indruk. Dit komt voornamelijk door tegengestelde krachten. Op korte termijn zal dit waarschijnlijk niet veranderen. Tenzij het beleggerssentiment aanzienlijk verslechtert.

190517-FX-Weekly.pdf (116 KB)
Download

Gedoe in de marge

Als je het belangrijkste nieuws volgt is er van alles mis. De handelsspanningen tussen de VS en China nemen toe. Er wordt gedreigd dat op de resterende USD 300 miljard aan Chinese importen ook een invoertarief van 25% geheven gaat worden. Maar een latere tweet van president Trump wordt dit ontkracht en zouden de VS en China er wel uit komen. De laatste cijfers over hoeveel China aan Amerikaans staatspapier aanhoudt, lieten een daling zien. Dit roept meteen de vraag op of China nu echt Amerikaans staatspapier aan het verkopen is? Het zou kunnen, maar het zal niet zo’n vaart lopen. Daarnaast nemen de spanning tussen de VS en Iran en tussen Saudi-Arabië en Iran toe. De brexitontwikkelingen lijken overal heen te gaan behalve in een duidelijke richting. Italië lijkt het niet zo nauw te nemen met de begrotingsdoelstellingen. Al deze ontwikkelingen wekken de suggestie dat de financiële markten heftige uitslagen laten zien. Dat is waarschijnlijk het geval op de aandelenmarkten, maar de valutamarkten lijken niet onder de indruk.

Een uitzondering daargelaten zijn de bewegingen op de valutamarkten vooral gedoe in de marge. De US dollar lijkt hinder te ondervinden van de toegenomen handelsspanningen en dit zorgt ervoor dat op dit moment safe-haven-vraag de dollar niet lijkt te steunen. Bij het huidige niveau van EUR/USD lijken beleggers geen sterke mening te hebben over de richting. Een groot aantal heeft al euro’s verkocht en wacht op een beweging omlaag. Geduld (iets wat weinig beleggers hebben) is daar een schone zaak. Aan de andere kant is er ook weinig reden om op dit moment positief te worden over de euro. De macro-economische cijfers zijn teleurstellend terwijl politieke ontwikkelingen in Italië en een aantal naderende verkiezingen zoals die voor het Europese Parlement op 23 mei en België op 26 mei ook niet uitnodigen om positief te worden. Het Britse pond is een speelbal van de brexitontwikkelingen en beleggers lijken het pond te mijden totdat er een duidelijke richting is. De Zwitserse frank is iets gestegen door een minder optimistisch beleggersklimaat, maar de Zwitserse centrale bank zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de stijging beperkt blijft.

Waar is er dan wel actie op de valutamarkten? De Japanse yen is gestegen omdat het beleggerssentiment is verslechterd. Daarnaast zijn de Nieuw-Zeelandse dollar en de Australische dollar gedaald als gevolg zwakkere macro-economische cijfers en verwachtingen dat het monetair beleid verruimd zal worden. Verder hebben het minder optimistisch beleggersklimaat en de handelsspanningen tussen de VS en China een aantal valuta’s van opkomende landen onder druk gezet.

We denken dat het gedoe in de marge waarschijnlijk op korte termijn nog zal voortduren. Echter een aanzienlijke verdere verslechtering van het beleggerssentiment zal waarschijnlijk leiden tot een hogere yen, een hogere dollar en Zwitserse frank.