FX Weekly: EUR/USD dichtbij steunniveau

door: Georgette Boele

In deze publicatie: De spanningen tussen de VS en China lopen op, maar valutamarkten reageren amper. Het politieke steekspel in het VK zorgt voor een lager pond en EUR/USD is dichtbij steunniveau.

190523-FX-Weekly.pdf (189 KB)
Download

De spanningen tussen de VS en China lopen op, maar valutamarkten reageren amper …

De spanningen tussen de VS en China zijn verder opgelopen. Desondanks dit is het sentiment op valutamarkten niet verder verslechterd. De vraag van safe-haven-valuta’s is deze week niet verder toegenomen. Bijvoorbeeld de mondiale safe-haven-valuta de yen is eerder gedaald dan gestegen. Maar er zijn wel een aantal andere ontwikkelingen die valutamarkten in hun grip houden.

… maar het politieke steekspel in het VK zorgt voor een lager pond …

Ten eerste gaat het politieke steekspel in het VK nog even door. Het lijkt alsof de dagen van premier Theresa May geteld zijn en Boris Johnson staat al te trappelen om het roer over te nemen. Het Britse pond is onderuit gegaan door het vooruitzicht dat Boris Johnson het stokje over zal nemen. Voor beleggers vergroot dit de kans van een brexit-zonder-overeenkomst. Daar komt bij dat de Conservatieven waarschijnlijk een zwaar verlies zullen leiden bij de Europese verkiezingen (uitslag zondag). Op dit moment zijn we naar onze brexitscenario’s aan het kijken. Gegeven het feit dat de meerderheid van het parlement tegen een brexit-zonder-overeenkomst is, zullen de meest waarschijnlijke scenario’s een brexit-met-overeenkomst of een nieuw referendum zijn.

… en euro nadert het vorige dieptepunt

Ten tweede staat de euro onder druk. Hier zijn een aantal oorzaken voor aan te voeren. De uitspraken van de politieke leiders in Italië over het begrotingstekort hebben de euro geen goed gedaan. Daar komt bij dat de politieke onzekerheid in het VK ook doorwerkt op de euro ten opzichte van de Japanse yen, de Zwitserse frank en de dollar. Daarnaast waren de macro-economische cijfers in Europa, vooral Duitsland, opnieuw aan de zwakke kant en laten de ECB notulen zien dat de ECB meer bezorgd is over de lage inflatieverwachtingen. Tot slot zit EUR/USD dichtbij het dieptepunt van dit jaar. Als EUR/USD door de grens van 1,1110 gaat dan ligt 1,10 (onze voorspelling voor eind juni) binnen bereik. In de optiemarkt lijkt men al iets nerveuzer te worden over een mogelijk technische break in de komende dagen.