FX Weekly – EUR/SEK op cruciaal niveau

door: Georgette Boele

In deze publicatie: De Fed was minder verruimingsgezind dan beleggers hadden gehoopt en de dollar herstelde iets na het besluit. EUR/CHF probeert de weg naar boven voort te zetten. EUR/SEK is op een cruciaal niveau.

190502-FX-Weekly.pdf (116 KB)
Download

De Fed is minder verruimingsgezind dan beleggers hadden gehoopt

Voordat de Fed deze week haar beslissing bekendmaakte, waren de verwachtingen hooggespannen. Beleggers waren van mening dat de Fed waarschijnlijk verruimingsgezind zou klinken. Dit kwam ook doordat president Trump de druk nog opvoerde dat het beter zou zijn dat de Fed agressief de rente zou verlagen. Als gevolg hiervan daalde de Amerikaanse dollar iets voor de bekendmaking van het besluit. De Fed liet de bandbreedte van de Fed-funds ongewijzigd. Wel deed ze een technische aanpassing aan de rente op overtollige reserves. De Fed-funds rente zou in het midden van de bandbreedte moeten liggen, maar lag inmiddels te dicht tegen de bovenkant van de bandbreedte. De Fed verlaagde de rente op overtollige reserves met vijf basispunten zodat de Fed-funds rente weer in het midden van de bandbreedte terechtkwam. De begeleidende verklaring en het vraaguurtje van Jerome Powell waren minder verkrappingsgezind dan verwacht. Jerome Powell is van mening dat de lagere inflatie momenteel vooral door tijdelijke factoren wordt veroorzaakt. Na de Fed herstelde de dollar ten opzichte van de meeste valuta’s.

Zal EUR/CHF nu wel of niet verder stijgen?

Van begin april tot 23 april steeg EUR/CHF met bijna 3%. Dit kwam doordat het beleggerssentiment ten aanzien van de euro iets verbeterde en het risico van een brexit-zonder-overeenkomst afnam. De stijging van EUR/CHF kwam tot stilstand bij 1,1476, net onder het belangrijke technische niveau van 1,15. Zwakker dan verwachte macro-economische cijfers van de eurozone zorgden voor een tijdelijke daling van EUR/CHF. Echter sinds 26 april probeert EUR/CHF de weg omhoog weer in te slaan. De zwakker dan verwachte Zwitserse macro-economische cijfers vanochtend (detailhandelsverkopen en inkoopmanagersindex) gaven EUR/CHF een zetje in de rug (een zwakkere frank). Op korte termijn is het van belang dat beleggers EUR/CHF door het vorige hoogtepunt van 1,1476 en daarna door 1,15 duwen. Mochten ze daar niet in slagen dan zullen teleurgestelde beleggers hun short-posities in de Zwitserse frank weer afdekken.

Het hoogste punt van 2018 van EUR/SEK in zicht

Niet alleen is EUR/CHF op een belangrijk niveau, maar ook EUR/SEK. Sinds vorige week hebben teleurgestelde beleggers de Zweedse kroon in de uitverkoop gedaan; en de zwakker dan verwachte inkoopmanagersindex heeft de druk nog even opgevoerd. EUR/SEK evenaart bijna de piek van 29 augustus 2018 (een dieptepunt van de kroon). Wij zijn van mening de Zweedse kroon niet zo zwak hoort te zijn. De macro-economische cijfers zijn dan wel zwakker dan verwacht maar economie doet het nog steeds relatief goed. Daarnaast is de Zweedse centrale bank al langzaam begonnen met het normaliseren van de beleidsrente (dit kan niet gezegd worden van de ECB). Het algehele beleggerssentiment is niet zo zwak dat valuta’s met een lagere liquiditeit gemeden moeten worden. Tot slot blijft de kroon de meest ondergewaardeerde valuta. Ondanks al deze argumenten zullen de beleggers waarschijnlijk ervoor zorgen dat de piek van augustus 2018 van EUR/SEK getest zal worden. Mocht deze worden uitgenomen dan zitten er weinig weerstandsniveaus tussen die koers en de hoogste koers van EUR/SEK (diepste punt van de kroon) tijdens de mondiale financiële crisis.