Hernieuwde handelsspanningen zetten druk op grondstofprijzen

door: Georgette Boele , Hans van Cleef , Casper Burgering

Op 10 april bereikte de CRB een nieuwe hoogte en de index begon daarna aan een bescheiden daling. Sinds 22 april is de daling versneld en heeft de index ongeveer 5% verloren.

Vooral door de daling van de olieprijzen sinds 25 april heeft de CRB lagere niveaus bereikt. Vervolgens hebben de hernieuwde handelsspanningen tussen de VS en China de mondiale aandelenmarkten en grondstoffenprijzen verlaagd.

Goudprijzen deden het relatief goed omdat de dollar niet profiteerde van het risico-off sentiment. Dit komt waarschijnlijk omdat de VS wordt gezien als deels verantwoordelijk voor de toename van de handelsspanningen.

Als de spanningen tussen de VS en China toenemen, zullen de grondstoffenprijzen eronder lijden. Een hernieuwde vraag naar de veilige haven voor de Amerikaanse dollar zal waarschijnlijk ook de goudprijs drukken.

Het daling van de CRB-index zou echter beperkt kunnen worden als hogere spanningen tussen de VS en Iran, maar ook de spanningen tussen Saoedi-Arabië en Iran, resulteren in vrees voor olievoorziening.

Verder in deze publicatie:

  • Olie – Focus op Amerikaans Iran-beleid en OPEC-bijeenkomst
  • Edelmetalen – Goudprijzen zullen zich waarschijnlijk niet herstellen in het geval van meer handelsspanningen
  • Basismetalen – Voortgang handelsbespreking VS/China is een cliff-hanger voor prijzen
  • Ferro metalen – Sterke staalproductiegroei in China en de VS
  • Agrarisch – De zorgen over de hoge beschikbaarheid drukken de landbouwprijzen

Monthly-Commodity-Insights-May-2019.pdf (855 KB)
Download