Interview: ‘Portena moet logistieke opleiding voor het noorden worden’

door: Albert Jan Swart

Foto: Hannie Verhoeven

 

Ron Kleinsmit, algemeen directeur van Portena Logistiek, was eraan gewend een traditioneel bedrijf te leiden. Tot vorig jaar, toen na het binnenhalen van een nieuwe klant allerlei problemen aan het licht kwamen. Door hiërarchisch middenmanagement had Kleinsmit dat pas laat in de gaten. Nu wil hij het anders doen: “De titel ‘manager’ is bij ons passé. Ik zoek nu mensen die andere mensen beter maken.”

Portena leerde afgelopen jaar een dure les: hiërarchische structuren kunnen leiden tot kostbare fouten. De commerciële afdeling had een nieuwe klant allerlei dingen beloofd die operationeel lastig te realiseren waren. “De commercie haalt de chaos in huis. De operatie mag het vervolgens oplossen”, stelt Ron Kleinsmit. Hij besloot dat het anders moest: “Voortaan wil ik van iedereen horen, ook van de chauffeurs, hoe zij denken dat we zo efficiënt mogelijk kunnen werken. We gaan ervoor zorgen dat de commercie voortaan beter aansluit bij de mensen die de operatie regelen.”

Hoe zorgt u ervoor dat de organisatie minder hiërarchisch wordt?

“De titel ‘manager’ is bij ons bijna volledig afgeschaft. Bijna iedereen in het bedrijf heeft wel goede ideeën. Maar die ideeën werden onvoldoende gehoord omdat het middenmanagement nog teveel wilde bepalen hoe er gewerkt wordt. Voortaan wordt iedereen aangemoedigd goede ideeën te delen. Veel mensen hebben een speciaal talent, zijn bijvoorbeeld in hun vrije tijd penningmeester van een sportvereniging of werken op zaterdagavond freelance als dj. Ik wil onze mensen stimuleren dat soort talenten die in het bedrijf niet altijd zichtbaar zijn toch verder te ontwikkelen. Daar ligt ook de kracht van je medewerkers. Dat wil ik bijvoorbeeld doen door talentontwikkelaars in te huren.”

Talentontwikkelaars, kunt u dat alstublieft uitleggen?

“We hadden altijd één persoon die alle personeelszaken regelde. Dan moet je vooral denken aan allerlei administratieve werkzaamheden. Ik heb in ons bedrijf ook een paar talentontwikkelaars nodig; een soort coaches die ons personeel stimuleren om hun talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Ik vind het belangrijk om te investeren in ons personeel. Talent kun je pas inzetten op het moment dat je het talent hebt ontdekt. In het verleden hebben we wel eens hoge kosten gemaakt aan werving en selectie, terwijl het nieuwe personeel hier uiteindelijk niet altijd bleek te passen. Talent van buitenaf is goed, maar ik wil nu eerst kijken naar de competenties van onze eigen mensen. Ik ben vaak positief verrast door wat ze allemaal blijken te kunnen als ze vertrouwen en steun krijgen.”

Een belangrijk onderdeel van uw strategie is IT. Houdt u daar rekening mee in de strategische personeelsplanning?

“Er zijn helaas te weinig goede IT’ers in het noorden. Wij hebben ervoor gekozen de ontwikkeling van software helemaal uit te besteden. Om die reden zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe leverancier die voortdurend investeert in innovatie. Wij willen wel graag zelf de eerstelijns ondersteuning bieden. Daarvoor gaan we een stuk of vijf mensen trainen. Ook de belangrijkste gebruikers van de software gaan een cursus volgen.”

Hebt u verder nog plannen op het gebied van opleiding?

“We willen veel meer de samenwerking met het ROC zoeken. Laat ze hier maar in het gebouw les geven. Dat scheelt het ROC in de kosten en geeft ons de mogelijkheid de studenten in aanraking te brengen met de alledaagse praktijk van het logistieke bedrijf. Ik denk dat er dan een mooie wisselwerking kan ontstaan. Eigenlijk wil ik dat Portena een logistiek opleidingsinstituut voor het noorden wordt. Ik zou de studenten een baangarantie willen bieden. Als ik er te veel moet aannemen, begin ik gewoon een detacheringsbedrijf.”

Lees meer over personeelsplanning in ons rapport: ‘Het logistiek personeel van de toekomst’.

Lees volgende week ook het interview met Chava Limburg van Young Capital; ‘Zonder jongeren ga je het niet redden’ (plaatsing 15 april).