Headlines | Voedselfabrikanten onderschatten mogelijke invoering Nutri-Score

door: Rob Morren

Foto: Shutterstock

 

De Consumentenbond schaart zich achter de invoering van het Franse voedselkeuzelogo Nutri-Score in ons land. De Nutri-Score laat met kleuren (donkerrood tot donkergroen) en letters (A t/m E) op eenvoudige wijze zien hoe (on)gezond een product is. De bond roept de overheid op om alle stappen te zetten die nodig zijn om de Nutri-Score ook in Nederland in te voeren.

Insight:
Het disruptieve effect van de Nutri-Score staat nog niet op de radar van veel Nederlandse levensmiddelenfabrikanten, zo is de ervaring van ABN AMRO. In Frankrijk en België is de Nutri-Score reeds geïntroduceerd en staat het logo prominent op de verpakkingen. In Frankrijk heeft dit geleid tot een ander koopgedrag. Fabrikanten maakten als reactie hierop hun producten gezonder zodat ze in een betere kleurcode vallen dan de producten van de concurrent.

Voedsellogo’s uit verschillende landen strijden momenteel in Europa om een plek op de voorkant van de verpakking. In Nederland moet er per 2020 een alternatief zijn voor het door de consument als onduidelijk ervaren systeem van groene en blauwe vinkjes, zo is afgesproken in het Nationale Preventieakkoord.

Met de steun van de Consumentenbond lijkt de Nutri-Score goede papieren te hebben. Met Nederland aan boord wordt de Europese ‘marktmacht’ van de Nutri-Score groter, zodat fabrikanten straks niet meer om het voedselkeuzelogo en zijn effecten heen kunnen. De meeste voedselfabrikanten produceren en leveren immers internationaal. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie vraagt de overheid om duidelijkheid zodat fabrikanten straks niet steeds moeten switchen van logo.

De Nutri-Score geeft een oordeel per 100gram/100ml product. Lastig, want niemand eet 100 gram ketchup of drinkt 100 ml cola. Maar een groot pluspunt is dat de Nutri-Score redelijk intuïtief te lezen is door de consument. Op de website van supermarktketen Colruyt België kunnen fabrikanten berekenen welk effect een gezondere productsamentstelling heeft op de Nutri-Score.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie: