Headlines | Data delen kan logistiek nog efficiënter maken

door: Albert Jan Swart

Foto: Shutterstock

 

Een groep van veertien logistieke bedrijven heeft met veel tamtam bekendgemaakt data te delen volgens de nieuwe standaard iShare. Volgens Logistiek.nl doen hieraan bedrijven in de onder meer de Rotterdamse haven, Rijkswaterstaat en de douane mee. Het initiatief iShare past binnen het Nederlandse topsectorenbeleid voor de logistiek en zorgt voor nog efficiëntere processen.

Insight:
De logistiek is de laatste decennia veel efficiënter geworden. Tegenwoordig leggen producten tienduizenden kilometers af tegen zeer kosten. Dat kan zo goedkoop, dat een flesje bronwater uit Hongkong in een Nederlandse winkel minder hoeft te kosten dan een flesje water uit Nederland, zo beschreef De Volkskrant in 2017 in een prijswinnende reportage.

In de zeevaart heeft schaalvergroting geleid tot zeer lage tarieven voor containervervoer. Containerschepen worden steeds groter en kunnen daardoor de vaste kosten over een steeds groter aantal containers uitsmeren. Het grootste containerschip ter wereld, de OOCL Hongkong, is 400 meter lang en kan ruim 21.000 containers vervoeren.

Wel veroorzaakt die enorme schaal problemen. Het kan namelijk dagen duren voordat na aankomst in een haven als Rotterdam alle containers van het schip getakeld zijn. Een transportbedrijf dat een vrachtwagen naar de haven stuurt om een container op te halen, is onzeker over wanneer de lading gereedstaat. Als het schip vrijdagmiddag de haven binnenvaart, kan het best zijn dat de container pas op zondag kan worden opgehaald, zeker als de container onderop een stapel staat. Bellen is geen optie. Het bedrijf dat de overslagterminal beheert kan niet duizenden transportbedrijven gaan uitleggen waar hun lading zich bevindt.

De oplossing is het delen van data, waarbij een transportbedrijf in een onlinesysteem kan zien wanneer de container gereed staat. Tegelijk wil het bedrijf dat de overslagterminal beheert natuurlijk niet alle informatie over alle containers vrijgeven. Die informatie is waarschijnlijk concurrentiegevoelig en het verspreiden ervan is gebonden aan juridische restricties.

Als oplossing hiervoor is binnen het topsectorenbeleid iShare ontwikkeld. iShare is een standaard waarmee data eenvoudig en veilig kunnen worden gedeeld. De samenwerking van de veertien bedrijven is een belangrijke stap om de systemen rijp te maken voor het werken met iShare. Het uiteindelijke doel is dat het voor partijen in de logistiek makkelijker wordt om processen op elkaar af te stemmen en tegelijkertijd controle te houden over wie toegang heeft tot hun data. Dat kan de logistiek een stuk efficiënter maken.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie: