FX Weekly – Uitstel

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Het VK heeft nu uitstel tot eind oktober dus brexit zal voorlopig nog volledig de aandacht houden. Het pond zal waarschijnlijk alleen nog reageren in het geval van een bremain of brexit-zonder-overeenkomst. De ECB verraste niet en eurozwakte was tijdelijk van aard. De neerwaartse druk op de euro lijkt iets af te nemen.

190411-FX-Weekly.pdf (114 KB)
Download

Meer tijd voor het VK

De EU is akkoord gegaan met een verlenging van de brexittermijn tot 31 oktober 2019. Dit is korter dan waarmee de financiële markten rekening hadden gehouden en langer dat het VK had verzocht. Deze nieuwe deadline geeft het VK minder ruimte om opnieuw een brexitreferendum te organiseren omdat de voorbereiding drie tot zes maanden duurt. Premier Theresa May moet deze verlenging voorleggen aan het Britse Lagerhuis, dat eerder de mogelijkheid van brexit-zonder-overeenkomst uitsloot. Dit houdt in dat brexit de komende weken en maanden de gemoederen bezig blijft houden, ondanks dat een groot deel van de beleggers het woord brexit niet meer kan horen. Het Britse pond heeft nauwelijks bewogen. Dit komt doordat het risico op brexit-zonder-overeenkomst als minimaal wordt ervaren. Het Britse pond zal waarschijnlijk alleen aanzienlijk stijgen als het VK toch besluit om in de EU te blijven (bremain). Mocht er toch een brexit-zonder-overeenkomst plaatsvinden dan zal het pond een grote daling laten zien. Op dit moment beweegt het pond in een nauwe bandbreedte ten opzichte van de euro en de dollar en zal het geduld van beleggers uitvoerig getest worden.

ECB verraste niet

Gisteren liet de ECB weten dat ze klaar staat om in te grijpen en het hele arsenaal aan beleidsinstrumenten te gebruiken mocht de economische groei verder verzwakken en de inflatieverwachtingen verder dalen. Deze bereidheid was ook al zichtbaar in het verslag van de vorige vergadering en de uitspraken van verscheidene ECB-functionarissen. Tijdens het vragenuurtje van ECB-president Draghi daalde EUR/USD naar 1,1230 om vervolgens weer te stijgen naar het niveau van voor de vergadering. Het is duidelijk dat EUR/USD op dit moment geen kant op gaat en dat de dagelijkse bewegelijkheid relatief gering is. Wel is het zo dat de neerwaartse druk op EUR/USD iets lijkt af te nemen, maar dan moet de beweging niet stoppen dichtbij 1,13. De stemming op de optiemarkt geeft het signaal dat beleggers minder bereid zijn om het neerwaartse risico van de euro af te dekken. Over het algemeen doet de euro het iets beter.

EUR/CHF lijkt de langzame weg omhoog terug te hebben gevonden. Dit komt doordat er minder vraag is naar de lokale safe-haven-valuta Zwitserse frank nu het risico op een brexit-zonder-overeenkomst is afgenomen. De euro is achtergebleven ten opzichte van de Noorse kroon omdat de kroon vooral gesteund wordt door een hogere olieprijs en verwachtingen van hogere officiële rente in Noorwegen.