FX Weekly – Iets positiever

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Britse Lagerhuis was ‘dicht’ dus weinig brexitberichten. Een aantal cijfers beter dan verwacht en dat gaf vertrouwen, net als verwachtingen dat de VS en China handelsverdrag gaan sluiten. Japanse yen en Zwitserse frank lagen onder druk en de Australische dollar bereikte een belangrijk niveau.

190418-FX-Weekly.pdf (115 KB)
Download

Iets beter beleggersklimaat

Deze week verbeterde het beleggerssentiment iets. Er zijn verschillende oorzaken aan te voeren. Ten eerste is het Britse Lagerhuis gesloten deze week waardoor er weinig nieuws is over brexit. Ten tweede waren enkele macro-economische cijfers beter dan verwacht, waardoor beleggers minder pessimistisch zijn geworden over de vooruitzichten van de mondiale economie. De Duitse ZEW en de Chinese bbp-groei waren bijvoorbeeld hoger dan verwacht. De inkoopmanagersindices in de eurozone waren nog zwak maar het lijkt erop dat de industrie het dal heeft bereikt. Alles bij elkaar denken onze economen dat de economie niet verder zal verzwakken en dat er meer signalen zullen komen dat de economie gaat draaien. Ten derde lijkt het erop dat er een handelsovereenkomst zal komen tussen de VS en China. In dit huidige klimaat lagen safe-haven-valuta’s zoals de Japanse yen en de Zwitserse frank onder druk. USD/JPY en EUR/JPY zijn de afgelopen weken gestegen maar de vraag is hoeveel ze nog verder kunnen stijgen. EUR/CHF is aanzienlijk gestegen en probeert het hoogste punt van dit jaar te doorbreken. Mocht dat lukken dan zal EUR/CHF waarschijnlijk richting 1,15 stijgen.

AUD/USD op een belangrijk niveau

De notulen van de laatste vergadering van de centrale bank van Australië waren verruimingsgezinder dan verwacht en de kans op een renteverlaging is toegenomen. Dit zorgde voor een tijdelijke daling van de Australische dollar. De daling was tijdelijk van aard omdat het beleggerssentiment verbeterde na de betere Chinese bbp-cijfers en verwachtingen dat er een handelsovereenkomst tussen de VS en China gesloten zal worden. Deze reactie geeft aan dat het negatieve nieuws in de koers van de Australische dollar zit verdisconteerd. Volgens data van de futures market hebben beleggers een aanzienlijk positie net-short in de Australische dollar opgebouwd. De AUD/USD is gestegen tot het niveau van 0,72. Dit is een belangrijk niveau. Het is namelijk het tweehonderddaags voortschrijdend gemiddelde waar AUD/USD zich al sinds maart 2018 onder beweegt. Mocht de AUD/USD nu wel boven deze indicator uitkomen dan zal het beleggerssentiment over de Australische dollar aanzienlijk verbeteren en zullen beleggers net-short-posities van de hand doen. AUD/USD zou dan richting 0,75 kunnen stijgen.