FX Weekly – Brexitklok tikt door

door: Georgette Boele

In deze publicatie: EU-top op 10 april zal zich buigen over meer tijd voor het VK, maar dan moet premier Theresa May wel komen met een referendum of vroege verkiezingen. Euro is relatief veerkrachtig.

190404-FX-Weekly.pdf (113 KB)
Download

De brexitklok tikt door

Deze week heeft het Britse parlement de mogelijkheid van een brexit-zonder-overeenkomst uitgesloten, maar het parlement heeft nog steeds niet ingestemd met het voorstel van premier Theresa May of een van de vele alternatieve voorstellen. Dus de brexitklok blijft doortikken. Voor een verlenging tot 22 mei moet het parlement akkoord gaan met de brexitovereenkomst van premier May. Dit is erg onwaarschijnlijk omdat de Labourpartij alleen akkoord gaat op voorwaarde van een referendum of een douane-unie. De EU zal alleen een langer uitstel accepteren op voorwaarde van een nieuwe referendum of nieuwe verkiezingen. Het pond heeft het deze week goed gedaan maar het is nogal verrassend dat het uitsluiten van een brexit-zonder-overeenkomst door het Britse Lagerhuis het pond amper steunde.

De verwachting in de markt is dat de koers van het pond hard zal stijgen als een brexit-zonder-overeenkomst wordt vermeden. Wij verwachten óók een stijging van het pond ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar we denken dat dit nu teveel aandacht krijgt. Met andere woorden de meeste beleggers hebben waarschijnlijk al posities ingenomen om te profiteren van een hoger pond. De cijfers van de futures market laten zien dat tot vorige week dinsdag de net-short-posities bijna helemaal zijn afgebouwd. Terwijl nu de marktverwachtingen voor een verder herstel van het pond redelijk hoog zijn, zijn wij daarentegen voorzichtig. Teleurstelling over de brexitontwikkelingen kan leiden tot winstnemingen in het pond. De recent zwakkere macro-economische cijfers van het VK zijn ook nog niet in de koers van het pond verdisconteerd. Dus wij zijn voorzichtig ten aanzien van het huidige niveau in GBP/USD en EUR/GBP.

Veerkrachtige euro

De laatste cijfers van de Duitse industrie (fabrieksorders) waren zeer zwak. Ondanks deze cijfers is de euro niet verder weggezakt. Het lijkt erop dat de zwakke economische vooruitzichten voor de eurozone grotendeels in de koers van de euro zitten verdisconteerd. De euro heeft wel iets steun gekregen van de brexitontwikkelingen. Hierdoor is EUR/CHF ook iets hoger. De notulen van de laatste ECB-vergadering waren zoals verwacht. Hierdoor hadden deze ook weinig invloed op de euro.