FX Week – EUR/USD: 1,10 in zicht

door: Georgette Boele

In deze publicatie: EUR/USD daalt onder steunniveau en een verdere daling richting 1,10 is waarschijnlijk in de komende weken. We verwachten een herstel richting 1,16 later in het jaar. De Riksbank geeft aan dat de volgende renteverhoging later zal komen en dit zorgde voor een daling van de Zweedse kroon.

190426-FX-Weekly.pdf (114 KB)
Download

EUR/USD daalt onder steunniveau

Eerder deze week daalde EUR/USD tot onder het dieptepunt van dit jaar, dat lag op 1,1177. EUR/USD is nu terug op het niveau van juni 2017. Dit kwam doordat een aantal macro-economische cijfers in de eurozone zwakker was dan verwacht. Hierdoor nam de hoop af dat de economie van de eurozone nu aan het stabiliseren is. We denken dat EUR/USD in de komende weken richting 1,10 zal dalen omdat de economie van de eurozone waarschijnlijk zwak blijft en de ECB meer verruimingsgezind zal klinken dan verwacht. Later dit jaar verwachten we een herstel van EUR/USD, dat in 2020 zal doorzetten. We gaan uit van een matig herstel van de eurozone-economie later in het jaar en een afkoeling van de economie in de VS. Daarnaast denken we dat het beleggerssentiment verder zal herstellen als gevolg van een mogelijke handelsovereenkomst tussen de VS en China en een verbetering van de Chinese economie. Hierdoor zal er waarschijnlijk minder safe-haven-demand zijn voor de dollar. Daar komt bij dat we verwachten dat de renteverschillen tussen de VS en Duitsland zullen afnemen in het voordeel van Duitsland. Dit zou EUR/USD steun moeten geven. Tot slot hebben speculatieve beleggers al aanzienlijke net-long posities in de dollar en net-short posities in de euro. Ondanks het feit dat deze posities niet extreem zijn, zouden speculatieve beleggers ze van de hand kunnen doen als ze vertrouwen verliezen in de dollar of minder overtuigd worden van de zwakte van de euro. Als ze een deel van de posities van de hand doen, dan zou EUR/USD kunnen stijgen richting 1,15 aan het einde van dit jaar. We handhaven onze eindejaarsprognoses van EUR/USD voor 2019 en 2020 van respectievelijk 1,16 en 1,25.

Riksbank signaleert een latere renteverhoging

De Riksbank heeft het weer voor elkaar gekregen om de Zweedse kroon te doen verzwakken. Ondanks het feit dat de Riksbank al is begonnen met het verkrappen van haar monetair beleid slaagt ze er elke keer in te voorkomen dat de kroon sterk stijgt. Dit komt doordat haar begeleidende commentaar vaak wat meer verruimingsgezind van toon is. Ze wijst er bijvoorbeeld vaak op dat de inflatiedruk zou kunnen afnemen of dat de wereldeconomie wat zwakker is. Gisteren was zoiets opnieuw het geval. De Riksbank gaf aan dat de volgende renteverhoging waarschijnlijk later komt dan eerder werd aangenomen. Dus niet in het tweede helft van dit jaar maar aan het einde van het jaar of begin volgend jaar. Deze manier van communiceren is begrijpelijk omdat de Riksbank ten alle tijden wil voorkomen dat de Zweedse kroon hard zal stijgen. Nu de ECB waarschijnlijk veel later over zal gaan tot het verhogen van de rente (wij denken december 2019) is de Riksbank ook voorzichtiger. We denken nog steeds dat de kroon de meest ondergewaardeerde valuta is van de belangrijkste valuta’s, maar door het gedrag van de Riksbank zal een aanzienlijk stijging op korte termijn waarschijnlijk uitblijven. Wij handhaven onze prognose van EUR/SEK voor het einde van 2019 op 10,0.