Headlines | Stijgende lonen, snijdende bedrijven

door: David Kemps

Foto: Shutterstock

 

De dertig grootste beursgenoteerde ondernemingen van Duitsland zetten vol in op loonkostenbesparingen, zo schrijft de Duitse krant Handelsblatt. In Duitsland stegen de loonkosten vorig jaar met gemiddeld 3,1 procent; veel meer dan in de voorgaande jaren. De 600.000 chemici kregen er 3,6 procent bij, de 3,5 miljoen metaalarbeiders 4,3 procent en de 700.000 werknemers in de bouwsector 6 procent. De focus op loonkostenbesparing leidt de komende jaren tot een verlies van zeker 100.000 banen bij deze dertig grote ondernemingen, zo denkt de krant.

Insight:
De loonkosten in Duitsland en Nederland ontlopen elkaar niet veel, zo laten Eurostat-cijfers zien. Dus ook de Nederlandse industrie heeft veel last van stijgende loonkosten. Recent onderzoek van ABN AMRO in samenwerking met de Metaalunie, NRK, VPT-VIMAG en Jaarbeurs laat zien dat 36 procent van de industriële mkb-bedrijven die hun omzet zagen stijgen in 2018, er niet in slaagden om hun winstmarge op peil te houden. Ondanks de hoogconjunctuur zagen deze mkb-bedrijven hun kosten dus harder stijgen dan hun omzet.

Zoomen we nader in op deze groep, dan blijkt dat 62 procent van de bedrijven stijgende personeelskosten als belangrijkste oorzaak ziet van de verslechtering van de winstmarge. Veel ondernemers hadden om aan de extra vraag te voldoen meer personeel nodig, dat echter veel duurder is geworden. De loongroei voor vast personeel viel met 2,4 procent nog wel mee, maar uitzendkrachten werden volgens het CBS gemiddeld 6,2% duurder. De personeelskosten liepen daarnaast op door een toename van overuren, verzuim en uitval.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie: