Headlines | Rendementsdaling wind op zee teken van volwassenheid

door: Arnold Mulder

Foto: Shutterstock

 

Het wordt de komende jaren lastig om geld te verdienen aan windenergie op zee. Dat stelt topman Peter Berdowski van maritiem dienstverlener Boskalis in Het Financieele Dagblad. Parken komen op steeds grotere afstanden van de kust, in diepere delen van de zee en worden steeds groter, terwijl de subsidies dalen. “Dus de complexiteit neemt toe en de beloning neemt in hoog tempo af. Dat gaat knellen.”

Insight:
De rendementen in de offshorewindmarkt staan inderdaad onder druk. De sector is de laatste jaren snel volwassen geworden en de kosten voor ontwikkeling en onderhoud zijn snel gedaald. Dit zorgt voor optimisme waardoor de langetermijnrisico’s mogelijk worden onderschat. Er zijn nu zelfs windparken zonder subsidie toegewezen. Deze moeten nog worden gebouwd. Of het echt al zonder subsidie kan, zal dus nog moeten blijken. Voorlopig betekent dat niet dat financiering van offshore wind moeilijk wordt. Er is voldoende liquiditeit in de markt en financiers en beleggers tonen vooralsnog voldoende investeringsbereidheid. De luxe van hoge vaste subsidies lijkt echter voorbij. En hoewel dat even wennen is, is het bovenal een teken van volwassenheid van een nieuwe groene industrie.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie: