Headlines | Politieke brexitchaos is niet hetzelfde als economische brexitchaos

door: Loek Caris

Foto: Shutterstock

 

De stemming in het Britse Lagerhuis over acht brexitscenario’s heeft woensdagavond geen duidelijkheid gegeven. Lagerhuisleden stemden tegen alle opties, waaronder een brexit zonder deal en een die voorziet in nauwere banden met de Europese Unie dan de regering wil. Daarmee slaagt het Lagerhuis er maar niet in om duidelijk te maken welke brexituitkomst wel op steun kan rekenen.

Insight:
Voor Nederlandse ondernemers is de brexit inmiddels een soep die wat minder heet gegeten wordt dan ze wordt opgediend. Er zijn drie smaken. De kans bestaat nog altijd dat de Britten er voor 12 april niet uitkomen en hun verzoek om uittreding intrekken. De Europese Unie (EU) gaat daar mee akkoord, het Verenigd Koninkrijk (VK) blijft in de EU en voor het Nederlandse bedrijfsleven verandert er niets.

Keuze twee komt neer op ‘business as usual’. Dat treedt in werking als het Britse parlement op 29 maart alsnog het concept-uittredingsakkoord van de regering goedkeurt. In dat geval verlaat het VK op 22 mei de EU en starten ‘Londen’ en ‘Brussel’ onderhandelingen over hun toekomstige handelsrelatie. Daar trekken ze 19 maanden de tijd voor uit. In de tussentijd blijft het VK ‘de facto’ EU-lid. Opnieuw geen slagbomen aan de grens dus. De kans is groot dat de onderhandelingen leiden tot een douane-unie. Kenmerk van zo’n unie is vrij verkeer van goederen, gecombineerd met een beperking op het vrije verkeer van personen.

Tot slot de alom gevreesde no deal-brexit. Dat scenario vindt plaats als het Britse parlement niet in staat is om voor 12 april een besluit te nemen. In dat geval valt het land per die datum zonder afspraken uit de EU. Dat klinkt harder dan het is. De Britse douane laat tot eind 2019 alle EU-goederen passeren zoals ze nu doet en exporteurs hoeven tot eind 2019 geen btw-aangifte te doen bij de Britse belastingdienst. Bovendien zal de Britse regering op 80 tot 90 procent van EU-producten geen invoerrechten heffen. Op deze manier wil het land voor de eigen bevolking de grootste economische schokken van een no deal opvangen. Het venijn van de no deal-brexit zit voor bedrijven vooral aan deze kant van de Noordzee, waar de overheden, douanes en belastingdiensten veel formeler in de wedstrijd zitten als het gaat om tarieven, papierwerk en controles op Britse import- en exportstromen.

In Headlines & Insights geeft ABN AMRO duiding bij het nieuws.

Meer informatie: